Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ann-Louise Hansson om hyllningen till ”Lill-Babs” i Melodifestivalen

23 feb, 2019, 20:00 
AvKristina Svedell
Ann-Louise Hanson ställer upp i Melodifestivalen för 14:e gången (!) – ett svårslaget rekord även om man har 63 år i branschen. Och denna gång blir speciell; i samarbete med dottern Josefin framför hon en känslosam hyllning till bortgångna vännen Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Annons

Josefin Glenmark tittar på sin mamma med en kärleksfull blick. Mor och dotter kan varandra så bra att inga fler ord behövs, och titeln på deras sång i Melodifestivalen; Kärleken finns kvar, säger också allt. Det är den fjortonde låten (!) som Ann-Louise ställer upp med, vilket för övrigt är rekord i sammanhanget.

– Barbros ande kommer att vara närvarande säger hon, och Ann-Louise nickar tyst tillbaka.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Denna gången är det lite speciellt, för dottern Josefin har varit med och skrivit både texten och musiken, och körar dessutom bakom mamma på scenen. Och för Ann-Louise var det upplägget förstås svårt att motstå:

– Jag har fått frågan om att vara med i Melodifestivalen igen många gånger men tackat nej, tillstår Ann-Louise.

– Men nu, när Josefin var en av låtskrivarna, kändes det helt rätt. Men det är också viktigt med en text som jag står för, och det gör jag verkligen med den här.

Ann-Louise Hansson och Josefin Glenmark medverkar i Melodifestivalens deltävling i Lidköping med låten Kärleken finns kvar.
Ann-Louise Hansson och Josefin Glenmark medverkar i Melodifestivalens deltävling i Lidköping med låten Kärleken finns kvar.

Vi träffas hemma hos Ann-Louise och hennes make Bruno Glenmark i Hägernäs utanför Stockholm. Här är ljust och trivsamt, med den blånande isen på en flik av havet utanför. Ann-Louise berättar att sången är en hyllning till hennes vän och kollega Barbro Svensson, hela Sveriges Lill-Babs, som ju gick bort förra året. Men hon betonar också att det samtidigt är en låt som alla kan ta till sig.

Annons

– Det är minnena vi lever på, när de vi älskar inte längre finns kvar. Bitvis har det sjunkit in att Barbro är borta, men det går inte en dag utan att jag saknar henne, säger Ann-Louise med värme i rösten.

Ann-Louise och Bruno med döttrarna Jessica och Josefin, barnbarnen Tilly och Vega samt Anders Glenmark.
Ann-Louise och Bruno med döttrarna Jessica och Josefin, barnbarnen Tilly och Vega samt Anders Glenmark.

De två folkkära artisterna var nära vänner ända sedan Ann-Louise var tonåring – faktum är att Ann-Louise och Bruno till och med förlovade sig hemma hos Barbro! Det stockar sig i halsen för Ann-Louise när hon berättar att Barbro var lite som en extramamma eller storasyster för henne. Ann-Louise berättar också att när hon showade tillsammans med Lill-Babs och Siw Malmqvist, brukade de kalla henne för ”lilltjejen”. Även Josefin hade en egen relation till Barbro, och och minns henne som oerhört generös och varm. Hon är dessutom barndomskamrat med Barbros två yngsta döttrar, Kristin och Malin.

Annons

”Det känns tryggt att jag har Jossan bakom mig”

Det är för övrigt andra året i rad som Josefin Glenmark är med som låtskrivare i Melodifestivalen. Hon har förstås fått musikaliteten i arv från båda sina föräldrar; pappa Bruno står bland mycket annat bakom Piccadilly circus, låten som blev Pernilla Wahlgrens genombrott 1985. Josefin, eller ”Jossan” som Ann-Louise kallar sin yngsta dotter, är också en driven sångerska, även om hon numera fokuserar på låtskrivandet.

– Det känns tryggt att veta att jag har Jossan bakom mig på scenen, säger Ann-Louise.

På plats bland publiken i Lidköping finns förstås också familjen. Josefins döttrar, Tilly, 7, och Vega, 6, ska hålla upp en skylt där det står ”Heja mormor!”, så det är inte undra på att Ann-Louise ser fram mot tävlingen. För Ann-Louise har inga planer på att sluta sjunga – detta trots att hon firar 60 (!) år som professionell artist! Hon började som vokalist i Leif Kronlunds orkester, där en viss Bruno Glenmark kort efteråt anlitades som trumpetare. Sedan dess har det varit de två genom livet. Men i ärlighetens namn sågs de första gången ännu tidigare, då båda framträdde på Folkets park i Ystad – båda har nämligen rötterna i Skåne. Ann-Louise var då en liten tös på tolv år och sjöng till storebror Lasses ackompanjemang på dragspel, medan Bruno var med i husbandet.

Annons

– Tänk att åren gått så fort, säger Ann-Louise. Jag gläder mig åt att än en gång på ålderns höst få vara med i Melodifestivalen, men jag ser det i första hand som en möjlighet att få hylla Barbro.

Ann-Louise Hansson
Bilden till vänster är från Melodifestivalen 1973 då hon tillsammans med Bruno, Anders och Karin Glenmark framförde låten “En liten sång”. Och den coola bilden till höger är från 1968!

För det fanns starka band mellan de tre skönsjungande damerna. De uppträdde för första gången tillsammans 1995, succén blev omedelbar och konceptet gav mersmak. Sedan dess har det blivit många roliga samarbeten. En gemensam turné var planerad även till sommaren 2018, men så blev det inte. Ann-Louise och Siw funderade först på att ställa in, men valde till sist att genomföra turnén utan Barbro – de visste ju att hon, om någon, inte hade velat att de svek publiken. Men trots att turnén blev en stor framgång och fick förlängas till hösten, kändes saknaden efter Barbro ofta svår. Och Ann-Louise säger från djupet av sitt hjärta att Barbro Svensson var unik. Hon visar bilder i mobilen, den sista med Barbro är drygt ett år gammal. Då var hon och Barbro på Gran Canaria tillsammans, och hade det alldeles extra trevligt. De pratade och skrattade till långt in på natten, drack champagne och lämnade restaurangen hand i hand som två skolflickor. Men drygt två månader senare var allt förbi.

Annons

– Livet är ju så, konstaterar Ann-Louise allvarsamt.

Tiden stannar en sekund, så vänder Josefin sig mot sin mamma och säger att det känns stort att göra Melloresan tillsammans med henne.

– Mamma är min stora förebild i allt, hon har kombinerat karriären med familjen och gett hundra procent kärlek! Men jag har ju alltid fått dela henne med svenska folket.

Ann-Louise lyser upp inifrån av dotterns ord. Det finns mycket kärlek och gemenskap där i hemmet. Och naturligtvis är alla i familjen engagerade när mor och dotter ställer sig på Melodifestivalens scen.

Tänk om ni vinner hela rasket?

– Det vore roligt att komma till final, men det räcker så, säger Ann-Louise och slår ifrån sig med båda händerna vid blotta tanken på något mer.

Fakta: Ann-Louise Hansson och Josefin Glenmark

  • Ålder: 74 respektive 44 år.
  • Gör: Båda sjunger, Josefin skriver även låtar.
  • Bor: Lägenhet i Täby och hus i Stockholms skärgård respektive hus i Åkersberga.
  • Familj: Bruno Glenmark, 80, och Josefins systrar Jessica och Jenni, 50. I familjen finns sju barnbarn mellan sex och 24 år.
  • Aktuella: Medverkar i Melodifestivalen med låten Kärleken finns kvar, en hyllning till bortgångna vännen Barbro Svensson.

Läs mer:

Foto: Per Arvidsson, TT, Karin Törnblom, Charles Hammarsten

Annons