Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Anna Bergendahls svåra panikångest
– terapin efter sjukdomen: "Väldigt rädd"

26 feb, 2022, 18:00 
Lars Johansson
När pappa blev sjuk drabbades Anna Bergendahl, 30, av panikångest.
Nu slåss hon mot rädslan att bli sjuk i inför Melodifestivalen.
– Jag har varit väldigt rädd, säger sångerskan till Aftonbladet.
Annons
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!Brand logo
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!

Anna Bergendahl är en riktig veteran i Melodifestivalen-sammanhang.

Redan 2010 vann sångerskan tävlingen med "This is my life", men det slutade med totalt haveri i Eurovision song contest i Oslo då hon som första svenska akt någonsin slogs ut redan i semifinalen.

Sedan dröjde det nästan ett decennium innan såren var så slickade att Anna Bergendahl vågade sig tillbaka till tävlingen.

Med "Ashes to ashes" gick hon till final 2019 och året efteråt blev det en tredjeplats med "Kingdom come".

Anna Bergendahls rädsla inför Melodifestivalen

Nu är Anna Bergendahl tillbaka med mystiska och djupa "Higher power". Kanske dags för den ultimata revanschen tolv år senare?

– Jag brukar vara nervös i flera veckor innan och få svårt att äta och svårt att sova, men nu känns det bara så jäkla kul. Det kanske är en pandemieffekt, att jag känner att det verkligen inte är en självklarhet att ens få verka som artist, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Men det är inte utan rädsla Anna Bergendahl åter äntrar schlagerscenen.

Det ligger en djupt rotad känsla av obehag i medverkan också.

Anna Bergendahl och sambon Kristoffer Eriksson. De är inte bara ett par, utan turnerar ihop också.

Covidspöket finns där.

– Jag har varit väldigt rädd för att bli sjuk de här dagarna så jag har varit väldigt försiktig. Det vore ju katastrof, då får man inte komma till jobbet, det gäller ju alla, säger hon till Aftonbladet.

– Jag har sett till att inte träffa så mycket folk. Sett till så de jag träffar är friska, och att jag inte känner några symtom om jag ska träffa nån. Jag har precis varit en vecka på landet och laddat upp och där träffade jag bara mina föräldrar.

Anna Bergendahl studerar, precis som hennes far Henrik, 71, gjort, till läkare.

Anna Bergendahl är bara 30 år, men redan en Melloveteran.

Anna Bergendahls pappa svårt sjuk – hon fick panikångest

När han drabbades av en elakartad inflammation i gallblåsan och tvingades till operation rämnade sångerskans värld.

Annons

– Problemet är att bakterierna till slut kan bli resistenta mot antibiotikan. Det har inte hänt ännu, men det är en rädsla jag har. Jag mådde väldigt dåligt när han var inlagd och gick i en del terapi. Jag fick bland annat panikångestattacker som var hemskt otäcka, har hon berättat för Allas.

Anna Bergendahl har bara en termin kvar av läkarstudierna, men tar ännu en gång paus från pluggandet för att satsa på musikkarriären.

– Studierna finns kvar, men i musiken gäller det att vara med när man får chansen. Eventuellt kan jag slutföra pluggandet i höst och sedan börja som AT-läkare. Mitt mål på sikt är att arbeta som narkosläkare. Men det finns så mycket som verkar roligt och intressant – som att jobba som förlossningsläkare, med barn eller som ortoped. Vi får se vad som händer framöver, kanske hinner ändra mig fler gånger, har hon sagt till Allas.

Vid sidan av musikkarriären studerar Anna Bergendahl till läkare.

Sambon Kristoffer Eriksson är också är musiker och Anna Bergendahls gitarrist och kapellmästare – samma upplägg som bland andra sångerskan Sanna Nielsen och hennes Joakim Ramsell.

– Det fungerar jättebra, vi kan ju även repetera och förbereda oss hemma. Vi får se Sverige tillsammans och ta både med- och motgång ihop. Och vi brukar komma väldigt bra överens, så jag ser inga nackdelar.

Annons