Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anna Hedenmo avslöjar tårarna bakom kulisserna på SVT-inspelningen: "Fått avbryta"

02 mar, 2024, 11:00 
Pernilla Albinsson
Anna Hedenmo, programledare för Min sanning
Anna Hedenmo talar ut om sin tid som programledare i SVT.
Annons

Anna Hedenmo har länge jobbat som programledare på SVT. De flesta känner nog igen henne från program som Agenda, Min sanning och diverse partiledardebatter.

Märtha Louise vägrar prata om Dureks skandaler: ”Står inte för allt”Brand logo
Märtha Louise vägrar prata om Dureks skandaler: ”Står inte för allt”

Programmet Min sanning har sänts i SVT sedan 2012 och har haft Anna Hedenmo som programledare i hela tio år. Där fokuserar Anna på att få sina gäster att öppna upp så mycket som möjligt. För att det ska fungera är det viktigt att gästerna är förberedda på vad de ska delta i.

– Även när känsliga saker tas upp är gästen alltid väl förberedd på det, motiverad och har tänkt igenom det ordentligt. Gästerna vet alltid vilka teman det handlar om, om de är känsliga, säger Hedenmo till Aftonbladet.

Anna Hedenmo och Prinsessan Märtha Louise av Norge i programmet Min sanning.
Anna Hedenmo intervjuade prinsessan Märtha Louise av Norge i ett avsnitt av Min sanning.Johan Källström/SVT

Kan få gästerna att vara öppna

Programledaren själv tror att det har stor betydelse för programmet att hon är en trovärdig journalist som gästerna kan känna sig trygga med. Fikapausen mitt i programmet tror hon också har stor betydelse.

Annons

Många gäster kan vara spända i börja, det kan då vara skönt med en avslappnad paus. Dessutom kan det vara bra då intervjuerna har en tendens att bli ganska känslosamma – programledaren själv har ibland överraskats av gästernas öppna och ärliga reaktioner

– Jag har några gånger blivit överraskad av gästens starka känslor när vi har pratat om svåra upplevelser i livet. Vid några av dessa tillfällen har vi fått avbryta inspelningen en stund för att gästen ska få torka sina tårar i lugn och ro utan kameror, säger hon.

Inget som programledaren vill ställa upp på

Anna Hedenmo säger att hon trivs bäst med att vara den som ställer frågorna. När Aftonbladet frågar om programledaren skulle vilja bli intervjuad själv i Min sanning är svaret enkelt:

– Nej, det är inte vad jag går och längtar efter, jag är inte så intresserad av att berätta. Men jag har gjort ett sommarprogram som delvis handlade om personliga saker, säger hon.

Foto: TT, SVT.

Annons