Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anne-Lie Rydé drabbad av cancer – tvingas opereras

29 jan, 2022, 16:30 
Anne-Lie Rydé Allsång på Skansen, Stockholm, 2020-08-04(c) Karin Törnblom / TT Kod 2377

Anne-Lie Rydé skulle på spelning när hon gick det chockartade beskedet.

Annons
3 kungliga snackisar vecka 4!Brand logo
3 kungliga snackisar vecka 4!

Sångerskan Anne-Lie Rydé slog igenom på 80-talet och har varit verksam som artist ända sedan dess.

Men i somras stötte hon på något som slog hennes liv ur kurs. Efter att ha känt en knöl i bröstet, liten som en ärta, diagnosticerades hon med bröstcancer och har fått genomgå tuffa behandlingar och operation, berättar hon i en intervju med Aftonbladet.

– Eftersom jag har undersökt mina bröst mer eller mindre dagligen i så många år kände jag direkt att det var ett ”främmande” föremål i kroppen. Men jag hoppades såklart det skulle vara en broskknuta.

Två veckor efter undersökningen fick hon beskedet, det var cancer. Den hade upptäckts i ett tidigt stadie, tack vare att hon själv har för vana att undersöka sina bröst.

Anne-Lie upptäckte själv knölen i bröstet.

– Efter alla undersökningar som sedan gjordes visade det sig att den inte syntes på mammografin. Om jag inte hade varit en bröstklämmare, som jag kallar mig själv för, hade jag gått på den ordinarie mammografin som skulle ägt rum i höstas – och då hade den inte upptäckts och jag hade gått runt ytterligare två år. I så fall hade ju tumören växt, och vad som hade hänt då vet man ju inte, säger hon till tidningen.

Hon opererades i september och därefter blev det strålbehandling. Men hon slapp cellgifter tack vare att cancern hade upptäckts så pass tidigt.

– Jag är så tacksam för att allt har gått så bra. Det här kanske låter som en klyscha, men jag lever verkligen för varje dag nu, säger Anne-Lie.

Annons