Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anne-Lie Rydé: "Min stil är fastnitad"

20 jul, 2019, 09:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Anne-Lie Rydé
Anne-Lie Rydé är trogen sina jeans och coola läderjackor – varför förändra ett lyckat koncept?
Annons

De coola läderjackorna är hennes signum, liksom de amerikanska Frye-bootsen. Anne-Lie Rydé har hållt fast vid sin stil under sina fyrtio år som artist. Den spretiga, röda punkfrisyren sitter där den ska och ögonen är rockstjärne-sotiga. En air av elegans kryddar det tuffa. Hon är feminin uti fingerspetsarna med den mjuka, klara rösten, den späda, vältränande figuren och sin vältalighet.

Anne-Lie Rydé

Våningen på Södermalm i Stockholm är hemma för Anne-Lie. Här har hon bott länge och trivs i de gemytliga storstadskvarteren. Barndomens Lidingö har hon inte längtat tillbaka till, trots att minnena från uppväxten är ljusa.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Anne-Lie Rydé

– Jag var ingen rocktjej från början, absolut inte, säger hon och fortsätter. Jag är uppväxt i en direktörsfamilj på Lidingö och klädkoden där var ju veckade gabardinkjolar och byxor från Match och skor med guldspännen på. Jag var den fina flickan till det yttre, men var det aldrig inuti. Redan som liten kände jag mig som en rebell som inte ville göra vad andra sade åt mig. Jag började i gymnasiet på Östermalm, där jag trivdes bra. Där var alla klädda i dessa klassiska kläder, även jag.

Anne-Lie Rydé
Annons

Anne-Lie gick mot en förväntad karriär genom att plugga ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, innan hon hoppade av efter ett år i en studiemiljö där hon aldrig känt sig hemma. Det var då hennes stil förändrades och hennes livsväg. Sången och musiken var det hon helhjärtat ville satsa på, ingenting annat!

Anne-Lie Rydé

– Det blev en chock för pappa och mamma. Enligt dem skulle musiken vara en hobby. Jag gjorde en total rockad och min klädstil genomgick en revolution. Precis som de flesta förändringar kan det gå till överdrift, något som jag i dag kan se att den kanske gjorde. Jag trashade till mig för att få en samhörighet med mitt yttre, säger Anne-Lie eftertänksamt.

Annons
Anne-Lie Rydé

– Min stil ändrades markant. Jag blev punk och Nina Hagen blev en förebild, en gudinna. Särskilt de år jag fick kämpa ganska ensam och jag var tvungen att övertyga andra – och speciellt mig själv, att jag satsat rätt, säger hon.Sången hade hon med sig hemifrån. Båda föräldrarna höll på med musik och sjunga, ja det hade Anne-Lie gjort sedan tvåårsålder. Vid 30 hade hon blivit känd för svenska folket genom turnéer land och rike runt med rockiga Göteborgsbandet Extra under åren 1978 till 1983.plus_iconIntervju! Författaren Martina Haag är veckans färgstarka vimlare!Läs mer

Anne-Lie Rydé

I dag har hon försörjt sig på musiken i 40 år och firat stort jubileum som artist. Anne-Lie Rydé har mognat och ser sången i sig som viktigast, en fysisk utmaning.

Annons

– Om jag tycker om det jag sjunger, kan jag sjunga vad som helst. Förr var känslan en annan. Då ville jag sticka ut och få en slags bekräftelse. Men min stil är fastnitad. Den kommer aldrig att förändras. På scen klär jag mig såväl i gala som i jeans. I min bransch har man ju verkligen möjlighet att klä sig i fantastiska kreationer, säger hon.

Anne-Lie Rydé

Mycket av det Anne-Lie bär på scen har hon inhandlat i London och New York. Numera shoppar hon också mycket på nätet.

– Utbudet där är enormt, vilket ger stora möjligheter att hitta fynd till garderoben!

 

Foto Liljeton & Hessman

Annons