Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Anne Lundberg om avskedet av Björn Natthiko Lindeblad: "Kommer aldrig glömma"

18 jan, 2022, 12:00 
Björn Natthiko Lindeblad och Anne Lundberg

Anne Lundberg minns avskedet av vännen Björn Natthiko Lindeblad.

Annons
3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 2!

Björn Natthiko Lindeblad lyckades fånga hela Sverige med sin sällsamma livshistoria. Han var en framgångsrik företagare, men så fick han ett andligt uppvaknande. Han blev buddhistmunk och försakade sina tidigare prioriteringar i livet.

Men så kom sjukdomen. 2018 fick han diagnosen ALS, en nedbrytande sjukdom som långsamt förlamar den drabbade.

Nu har Björn valt att avsluta sitt liv. Det skriver han i ett inlägg som publicerats på Facebook:

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden".

Björn Natthiko Lindeblad: "Jag var omgiven av nära och kära"

Enligt inlägget avslutade Björn sitt liv den 17 januari i norra Halland.

"Jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan. Jag fick som jag ville".

Annons

"Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad".

Anne Lundberg om Björn Natthiko Lindeblad

En av dem som stöttat Björn är tv-profilen Anne Lundberg. Hon är i sorg idag.

– Jag skulle tro att det är väldigt många i dag som säger att de är hans vän – för han hade många vänner. Jag skulle verkligen säga att Björn är min vän och vi fick också förmånen att umgås i slutet eftersom jag gjorde en dokumentär om honom, säger hon till Expressen.

I november firade Björn sin 60-årsdag. Men eftersom sjukdomen blev allt värre, beslutade han sig för att kombinera födelsedagsfesten med ett slags avskedstillställning. Anne var där.

– Vi firade att han fick uppleva sin 60-årsdag, men det var också en avskedsfest eftersom han visste att han inte skulle leva väldigt länge till. Det var så mycket Björn att han satt hemma och planerade sin begravning, vilka låtar som skulle spelas och så. Och så kände han ”nej, men jag vill vara med och höra talen”. Och så blev det fest i stället, säger Lundberg.

– Ingen av dem som var med på festen – och vi var ganska många – kommer att glömma den. Den var som Björn är solig, varm, glad, härlig.

Annons