Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Annie Lööfs kris – efter dotterns kamp för livet

28 aug, 2020, 22:00 
Annie Lööfs nio månaders paus från politiken för att bli mamma en andra gång har kommit till ända. Nu talar hon ut om den tuffa tiden, när hennes dotter föddes tre månader för tidigt.
Annons
Så långa och korta är svenska kändisarna!Brand logo
Så långa och korta är svenska kändisarna!

Annie Lööf födde sin dotter för nio månader sedan och under den tiden har hon varit helt och hållet frånvarande från politiken och inte gjort några intervjuer eller framträdanden i media. Nu bryter hon den tystnaden i en stor intervju med DN, och öppnar upp om sin tuffa tid. Dottern Saga föddes nämligen i vecka 28, och det har varit en lång väg mot att hitta hälsan för både mamma och dotter.

När hon en dag under graviditeten drabbades av plötsliga smärtor i buken fick hon hämtas av ambulans, och hon trodde in i det sista att hon skulle kunna fortsätta sitt uppdrag som politiker under tiden hon vårdades. Men det visade sig vara omöjligt. Efter en operation slog läkarna fast att de skulle behöva göra ett kejsarsnitt. Hon fick se sin dotter innan hon sövdes igen för en ny operation, och kunde inte träffa Saga igen förrän några dagar senare.

– På jobbet har jag ju väldigt mycket makt. Som förälder känner man sig maktlös många gånger. Man lägger sitt barns liv i andra händer – vilket är tur, för man hade inte klarat att hantera det själv, äger hon till DN.

Annie Lööf insåg inte att hon var gravid med sitt tredje barn förrän efter Almedalsveckan förra året, då var hon i vecka 10.

Dottern slutade andas i famnen på Annie Lööf

Saga hade som alla så pass tidigt födda barn, och hon fick spendera mycket tid i kuvös eller på mammas eller pappas bröst. Vi ett tillfälle slutade dottern att andas helt och hållet.

Annons

– Jag ropar på hjälp och larmet piper. Och in kommer vårdpersonal och får i gång henne. Hon ligger hela tiden på mitt bröst och jag behåller lugnet, och klappar och tröstar henne. Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter, säger Annie Lööf.

– Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin. Att ens barn har slutat andas när det ligger på en. Och man behöll lugnet, fast inombords så bara rasade det.

”Det har krävts mycket för att komma tillbaka”

Annie Lööf var själv i ett ganska dåligt skick under en period efter kejsarsnittet. Hon berättar om hur sjukhuspersonalen fick bära över dottern till hennes famn, och att de noterade hur hon började friskna till när hon kunde hålla i telefonen på egen hand.

– Men med det som jag var med om, och att bli mamma under de omständigheterna, har det krävts väldigt mycket för att komma tillbaka, både fysiskt och psykiskt för mig. På ett privat plan har det varit rätt skönt att kunna gå själv i skogen och ha väldigt mycket tid med den lilla kärnfamiljen hemma, säger hon.

Annons

Den här historien har tack och lov ett lyckligt slut. Saga är nu en nio månaders gammal bebis, och spåren från den svåra tiden syns inte längre. Nu är Annie Lööf redo att återvända till politiken igen!

Foto: TT

Annons