Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Antikrundan-profilen avslöjar efter alla år: Jag heter egentligen inte Knut Knutson

14 mar, 2024, 19:30 
Knut Knutson
Sven Lindwall/Expressen/TT
Knut Knutson känner vi honom som – men det är egentligen fel!
Annons

Antikrundan får ses som ett av SVT:s allra mest klassiska program. Redan 1989 sändes första avsnittet och varumärket tuffar på än i dag.

Knut Knutson har varit med från starten. Tittarna tänker nog att de känner 73-åringen utan och innan efter alla år – men faktum är att många missat att Knut bär på en hemlighet.

5 saker du inte visste om ”Antikrundan”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”

Det heter Knut Knutson egentligen

Knuts fullständiga namn är Knut Lennart Knutson. Men Lennart var hans egentliga tilltalsnamn – det hade hans föräldrar dikterat.

Annons

Allt förändrades när Knut började arbeta på det kulturhistoriskt museet Kulturen i Lund. Knut berättade historien när han nyligen gästade Anna Brolin i TV4-programmet Efter Fem.

Knut Knutson
Knut med ännu en dyrgrip i högsta hugg!Sven Lindwall/Expressen/TT

– När jag skulle få min första lön fick de se på kuvertet att mitt namn var Knut Lennart Knutson. Då var det så att chefen hette Bengt Bengtsson. Dubbel-Bengt. Och chefen för allmoge och folkkonst hette Nils Nilsson. Dubbel-Nils. Och nu fick de se att jag hette Knut Knutson. Jag hade inte en chans där. Och det tog ett par år att vänja sig vid att heta Knut istället för Lennart, säger Knut i Efter Fem.

Annons

Beslutet som fick Knut Knutson att tänka om

Men namnet Lennart har inte gått i graven helt och hållet.

– Det är fortfarande några som säger Lennart. När de ringer och säger Lennart, då vet jag att det är vänner före 1976. Då är det gamla vänner. Gamla, fina vänner, säger Knut.

Faktum är att Knut hamnade på Kulturen – där han fick sitt nya tilltalsnamn – av en ren slump. Han gick förbi muséet och såg att de sökte guider.

– Det lät spännande, tyckte jag, så jag gick in där. Och det förändrade hela mitt liv! Jag läste juridik, men fick ett annat yrke, på längre sikt innebar det att jag träffade min fru – bara för att jag gick förbi den där personalingången, har Knut berättat för Aftonbladet.

Annons