Antikrundan-profilen fördes akut till sjukhus – berättar: ”Sekunder från att dö”

Antikrundan-profilen fördes akut till sjukhus – berättar: ”Sekunder från att dö”

Två och en halv liter blod läckte ut i Claes kropp.

Patrik sterberg/TT

Konstexperten Claes Moser var sekunder från döden i påskas, när hans kroppspulsåder brast. Nu berättar han om den dramatiska stunden, om hur han vaknade upp utan känsel från bröstkorgen och nedåt och om vägen tillbaka.

Här är Li Pamp – ny antikexpert i ”Bytt är bytt”!
Slå på ljud

Claes Moser från SVT:s populära Antikrundan var mycket nära att dö i påskas. Det var på skärtorsdagen som Claes Moser, 72, plötsligt märkte att något var väldigt fel.

– Vi bor ju både i Vaxholm och inne i Stockholm. Den här dagen var vi i Vaxholm och jag står i duschen när jag plötsligt känner att det strålar ut en osannolik värme i halva kroppen, jag blir förlamad i den delen och så sjunker jag bara ihop, berättar han för Femina, som var först att skriva om händelsen.

Claes Moser tog sig till sjukhus, men där kom man fram till att det förmodligen handlade om en ryggåkomma och skickade hem honom. Claes var då klar i huvudet och tyckte själv att han mådde bättre.

Antikrundans Claes Moser är idag glad att han lever.

Patrik sterberg/TT

– Jag var mån om att få komma hem igen och ville därifrån. Så det där resulterade inte i något, säger Claes Moser till Expressen.

Värmen var läckt blod

Men några dagar senare hände samma sak igen. Claes Moser befann sig då ensam hemma i lägenheten i Stockholm, när han plötsligt blev alldeles varm och började svettas kopiöst. Han ringde hustrun Sanna Evers, 55, som reagerade snabbt:

– Det var så lyckligt att jag pratade med henne och hon sa att ”det är ambulans som gäller”. Hon agerade väldigt snabbt. Och i ambulansen kunde man gissa att det var något som behövde akut operation. De var väldigt alerta, säger Claes.

Sambon Sanna Evers reagerade snabbt och insåg att Claes måste till sjukhus snabbt. Det blev förmodligen hans räddning.

Cecilia Liljeton

När konstexperten anlände till Karolinska sjukhuset i Stockholm stod ett operationsteam redo. Läkarna konstaterade att Claes hade fått ett hål på stora kroppspulsådern, så kallad aortadissektion. Två och en halv liter blod hade runnit ut i lungsäcken, och den värme han känt stråla ut i kroppen var helt enkelt blod som läckt ur aortan.

Förlorade känseln

Claes Moser opererades akut och läkarna lyckades laga hålet. Men efter operationen hade han ingen känsel från bröstkorgen och nedåt.

– Man hade ju varit i ryggmärgsdelarna. Då opererade man en gång till, och efter det fick jag tillbaka en del känsel. Det var en stor operation och jag är full av beundran för de skickliga engagerade läkarna, säger Claes, som fick tillbringa två och en halv månad på sjukhus.

Idag fungerar hans ben allt bättre, men på sträckor längre än 50 meter måste han använda käpp. Rehabträningen får dock vänta till i höst, på grund av dåliga blodvärden.

Claes Moser, som har medverkat i Antikrundan sedan 1996, missar sommarens inspelningar men hoppas vara tillbaka nästa år. Samtidigt inser han att livet aldrig kommer att bli sig riktigt likt:

Årets inspelning av Antikrundan missar Claes, men han siktar på sommaren 2022!

Stina Stjernkvist SST

”Det är ett knytnävsslag”

– Alla som går igenom sådant här får ett knytnävslag. Man inser att livet kommer att bli annorlunda den tid man har kvar. Man får inrätta sig efter det. Det blir inga bergsklättringar eller kraftiga motorbåtsövningar längre, utan man får coola ner och ta det försiktigt, men ändå göra det man orkar. Ett lugnare, småskaligare, liv, säger han.

– Men jag har bestämt mig för att komma tillbaka i så pass hygglig form som möjligt.

Och Claes Moser är naturligtvis i första hand väldigt glad att han lever:

– Det går inte riktigt in i huvudet att jag kanske var sekunder från att dö, jag tror att det där är något som kommer mer i efterhand. Prio ett är att komma tillbaka genom träning, men sedan kommer det säkert vara en del humörsvängningar också.