Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Arvstrid efter Sven-Bertil Taubes död – änkan anklagad av dottern

06 jan, 2024, 20:15 
Sven-Bertil Taube
Det har uppstått en arvstvist efter Sven-Bertil Taubes död.
Annons

Sven-Bertil Taube somnade in i november 2022. Han tillbringade sin sista tid i London, tillsammans med makan Mikaela i deras våning.

Nu är Mikaela änka – och har funnit sig i en stor strid kring arvet som Sven-Bertil lämnade efter sig. Allt rör ett tillägg i ikonens testamente, rapporterar Dagens Nyheter.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Arvstriden efter Sven-Bertil Taubes död

I den första versionen av Sven-Bertils testamente, som skrevs 2008, slogs det fast att Mikaela skulle få hälften av makens svenska egendom och all ersättning från familjens varumärke Änglamark.

Mikaela Taube
Mikaela och hennes älskade make.

2016 gjordes ett tillägg. Det innebar att brittisk arvsrätt skulle tillämpas vid Sven-Bertils frånfälle – inte svensk. Detta har lett till att Sven-Bertils tre barn boende i Sverige inte längre har rätt till sin laglotter.

Annons

Hans dotter Sascha Zacharias är i princip arvslös i och med tillägget, vilket har fått henne att överklaga testamentet.

Anklagar Sven-Bertils änka

Sascha och hennes ombud Erik Nerep hävdar att Sven-Bertils sjukdom ledde till att han inte förstod vad tillägget skulle innebära i praktiken.

”Det finns god grund för misstanken att Mikaela Taube vid upprättandet och undertecknandet av tillägget uppsåtligen utnyttjat den beroendeställning till följd av sjukdom som Sven-Bertil Taube befann sig i under de sista åren av sitt liv i syfte att i möjligaste mån tillskansa sig själv arvet i sin helhet efter hans död", skriver de i sin stämningsansökan.

Erik har kommenterat saken i Dagens Nyheter.

– Misstanken, som förefaller välgrundad, är att han inte riktigt förstått innebörden av tillägget, alltså att det skulle ta bort laglottsrätten. Det är mycket möjligt att han påverkats att underteckna, vilket inte är så ovanligt. Men det är återigen något som måste bevisas, säger Erik till DN.

Sven-Bertil Taubes juridiska ombud Toralf Hällen hävdar att stämningsansökan bygger på en felaktig premiss.

”Sven-Bertil Taube bodde som bekant i England och var vid sina sinnens fulla bruk till sin död år 2022", skriver han i en kommentar till DN.

Annons