Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Avslöjar fusket i SVT:s julkalender – inget är vad det verkar

13 dec, 2023, 20:40 

SVT:s åtgärd inför julkalendern kommer nu upp till ytan.

Annons

”Trolltider” gjorde succé när den dök upp som julkalender under 70-talet. Dess popularitet har gjort att den nu gjort comeback som julkalender, i en nyversion som bjuder in till samma magiska värld.

”Trolltider – legenden om bergatrollet”: Se trailern för SVT:s julkalender 2023 här!Brand logo
”Trolltider – legenden om bergatrollet”: Se trailern för SVT:s julkalender 2023 här!

Här samlas människor och troll på samma plats – allt i en sagolik miljö som erbjuder magi, vänskap och snötäckta skogar.

– Vi vill hedra minnet av Trolltider. Jag tillhör generationen som njöt som mest av den julkalendern. Så länge man hedrar den och har kvar det som var bra så tror jag att man kan känna samma kärlek, sa regissören Lisa Farzaneh till Expressen.

Annons
Trolltider
Trolltider.

Avslöjar fusket i Trolltider

Inspelningen ägde rum i Stockholm under en period när det inte var så mycket snö. Därför var man tvungen att ta till vissa åtgärder för att se till så att skogen tycktes vara full av snö.

I en intervju med Expressen avslöjar Lisa Farzaneh hur allt gick till.

– Skumsnö eller små cellulosabitar. Och något som heter snow sticks, det är en grej man tänder på som gör att det faller sakta, vackra flingor.

Därför använder man sig av fejksnö

Det finns flera fördelar med att använda sig av fejksnö. Enligt Lisa Farzaneh är det inte helt optimalt att spela in ute i kylan och det kan både vara svårt att ta sig fram och få till rätt ljus.

Annons

Så i stället hittar man andra vägar, berättar Lisa.

– Längst bort kanske man lägger ut lakan så att det bara blir vitt. Lite närmare lägger man någon slags hög av plastsnö eller så. Och allra närmast kan man lägga så att det blir som ett puder av cellulosa eller vad det kan vara, och små högar. Det är ju lite äventyr att bygga en snövärld när det inte finns någon snö, säger hon.

Lisa Farzaneh
Regissören Lisa Farzaneh.

Foto: TT

Annons