Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Babben och David Sundin plockas bort efter tittarraset

15 mar, 2024, 16:00 
Efter kanalbytet har Bäst i test, med Babben Larsson och David Sundin, tappat tittare.
Annons
Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David SundinBrand logo
Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David Sundin

Bäst i test letade sig in i tv-tablån 2017 och blev snabbt en självklar del av tittarnas fredagsnöje. Programmet var länge ett av SVT:s stora flaggskepp, belönades med flera Kristallen-priser och programledarna Babben Larsson och David Sundin hyllades för sitt sätt att locka fram många skratt.

Sen kom chockbesked att SVT tappat rättigheterna till TV4, efter sju säsonger. Orsaken bakom kanalbytet var att SVT inte kunde matcha det bud som de brittiska formatägarna begärde.

– Det är blandade känslor. Vi är så klart väldigt stolta att SVT tog det här lilla, lilla nischade programmet från en liten nischad tv-kanal. Vi har omvandlat det här formatet till att bli en stor monstersuccé för hela svenska folket, och som också banat väg för att bli en formatsuccé runt om i världen, säger Anton Glanzelius, programbeställare av underhållning på SVT, till Svensk Damtidning.

Annons
Babben Larsson och David Sundin
Babben Larsson och David Sundin inför premiären av Bäst i Test i TV4.Karin Törnblom/TT

Babben och David Sundin försvinner

Nu närmar sig TV4:s första säsong av Bäst i test sitt slut. På fredag är det dags att säga hej då till Babben och David för den här gången och programmet plockas bort från tv-tablån.

När programmet hade premiär i TV4, var det en jublande kanal som stolt kunde konstatera att första avsnittet snabbt hade slagit tidigare programs rekord.

”Premiären av 'Bäst i test' har snart setts av två miljoner svenskar och aldrig tidigare har ett program så snabbt fått över en halv miljon tittare i TV4 Play, så vi gläds över en fantastisk start för 'Bäst i test' i TV4”, skrev Fredrik Arefalk, kanal- och innehållsdirektör på TV4, i ett pressmeddelande.

Annons

TV4:s svar efter tittarraset

Trots detta har programmet aldrig varit i närheten av SVT:s tittarsiffror. Det senaste avsnittet såg dessutom en minskning med 30 procent, visar siffror från MMS, som mäter tv-och onlinetittande, som Veckorevyn tagit del av.

Programmet har, förutom ett undantag, varje förlorat tittare när det kommer till linjär-tittandet. Onlinetittandet har dock hållit en jämn nivå hela vägen.

TV4 vill heller inte jämföra sig med SVT:s siffror.

– Den jämförelsen för oss är både irrelevant och så blir den ju missvisande också. Om man bara tittar på linjära tittarsiffror så förlorar i princip alla tv-program publik från år till år. I och med att det linjära tv-tittandet går ner, säger Fredrik Arefalk till Expressen.

Babben Larsson och David Sundin
Babben Larsson och David Sundin.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons