Barbro "Lill-Babs" Svensson hade planerat sin egen begravning

Lill-Babs

Otroligt många kommer att vilja hylla Barbro "Lill-Babs" Svensson när hon begravs. Och i en gammal intervju hör vi henne själv berätta hur hon såg på åldrande och att hon planerade sin egen begravning.

Den 3 april gick Barbro ”Lill-Babs” Svensson bort. Fem dagar senare hyllade P4 henne genom att åter igen spela upp en gammal intervju med Lill-Babs från 2014. En fantastisk intervju där Barbro talar om livet med pappan som var alkoholist. Hur det var att bli tonårsmamma. Och att hon redan då, år 2014, hade planerat sin egen begravning.

När p4-reporter Karin Andersson frågar om hennes tankar om döden svarar Lill-Babs lika ärligt som på alla andra frågor.

– Jag vill ju inte dö än. Men mamma och syrran, de har alltid kommit tillbaka. En fågel kommer och sätter sig intill mig, det är mamma. Jag tror att mamma sänder någon ibland. Olika fåglar. Det är en trygghet för mig. Mamma hade alltid massvis med fåglar omkring sig, syrran också, berättar Barbro och fortsätter:

– Jag skrev ett testamente för ett år sedan. Men det kändes så konstigt. Varför skulle jag göra det? Och så tänkte jag att det skulle vara så svårt. För vem ska jag ge den tavlan, och vem vill ha den? Jag har ju inget fantastiskt att ge bort. Men då var det en advokat som sa: ”Strunta i det. Huvudsaken är att du skriver hur du vill ha din begravning.”

När radioreportern frågar om hon alltså planerat sin egen begravning svarar Lill-Babs ja och fortsätter att berätta om hur hon ser på sitt åldrande.

– Jag säger som mamma. Jag är inte gammal. Men jag har levt. Och jag älskar den repliken. Framför spegeln visst. Då ser jag rynkorna. Men jag vill ha de där vackra uttrycksrynkorna. Jag vill åldras med värdighet.

Läs mer: Efter Lill-Babs död – döttrarna tackar folket för fina stödet

Prinsessan Birgitta med Lill-Babs och Mona Tumba.

Prinsessan Birgitta med Lill-Babs och Mona Tumba.

Vad Lill-Babs än planerat för sitt alldeles egna avsked vet vi att det är mängder av människor som kommer att vilja vara på plats för att hedra den oerhört folkkära artisten. Och även kungligheter kommer finnas på gästlistan. Barbro stod nära den svenska kungafamiljen och hade förr en nära relation till prinsessan Lilian. Men främst var hon en av de absolut närmsta vännerna till prinsessan Birgitta. Hagaprinsssan som självklart sörjde när hon fick veta att den nära vännen gått bort. Hon berättade då för Svensk Damtidning att det var tufft att nås av beskedet, att det kändes otroligt tragiskt. Hon hann inte säga farväl till sin vän.

– Saknaden är otroligt stor. Vi var väldigt nära vänner och jag har massor av fina minnen. Hon hade det allra största hjärtat av alla jag någonsin träffat, sa prinsessan Birgitta då.

Hör hela den fina intervjun med Lill-Babs i P4 här! 

Läs mer: Lasse Berghagen om sorgen efter Lill-Babs: “Känns tomt”

Foto: Suvad Mrkonjic och Stella Pictures