Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bekräftar oron för Kalle Ankas framtid på jul: ”Vet SVT något som vi inte vet?”

25 dec, 2023, 18:00 
SVT:s nya jultradition ”Jul med Astrid Lindgren” blev en succé! Men nu finns en oro kring hur det ska bli med gamla klassikern Kalle Anka.
Annons
Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?Brand logo
Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?

”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” har sänts klockan 15.00 i SVT varje julafton sedan 1960. Det är numera en helig tradition för många svenska hushåll.

Denna julafton introducerades en helt ny tradition i SVT: Nämligen ”Jul med Astrid Lindgren” – där vi fick se animerade julhistorier baserade på den folkkära författarens böcker och figurer.

Många har hyllat denna nya tradition, medan andra är rädda att den hotar Kalle Anka.

Jul med Astrid Lindgren 2023 Bildtext: Familjen i Jul med Astrid Lindgren spelas av Cecilia von der Esch, Vilhelm Blomgren, Cornelia Dahl och Ingmar Grip.
SVT planerar att sända ”Jul med Astrid Lindgren” varje julafton framöver.

Oron för Kalle Ankas framtid i tv-rutan

I en krönika i Aftonbladet skriver Karolina Fjellborg att ”Jul med Astrid Lindgren” är kusligt lik ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” och att detta kan ses som ett tecken på att SVT förbereder sig för att byta ut den gamla klassikern mot den nya.

Annons

”Kommer Kalle att bli för kostsam framöver? Och vill kanske Disney låsa in svenska folkets största jul-tv-måste i sin egen streamingtjänst, så att även de som vanligtvis inte har Disney+ betalar för abonnemanget åtminstone en månad om året? Eftersom traditioner absolut inte är till för att brytas”, skriver hon.

Sveriges Television, SVT, SVT-Huset, exteriört. Vinter, entré, Oxenstiernsgatan, skylt, logga. Stockholm, 2021
Nu spekuleras det kring SVT:s tankar för jultraditionen.

Karolina tror att detta skulle innebär många sura miner.

”Nå, det får tiden utvisa. SVT lär inte säga ett knyst om den saken förrän de eventuellt måste”, skriver hon och fortsätter:

”Att ankan har lämnat byggnaden och inte kommer tillbaka för att göra några extranummer kommer icke att vara ett besked som tas emot väl.”

Annons
Annons