Bengt Magnusson och Malou von Sivers ledde Nyhetsmorgon ihop – så ser relationen ut i dag

Bengt Magnusson och Malou von Sivers

Roger Tillberg/TT
Det är snart 30 år sedan de förändrade svensk tv för all framtid.
Men hur ser egentligen "Nyhetsmorgon"-pionjärerna Bengt Magnussons och Malou von Sivers relation ut i dag?
Svensk Damtidning har givetvis svaret på den frågan.
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!
Slå på ljud

14 september 2002 är datumet då svensk tv förändrades för evigt.

Det var då TV4 införde vardagssänd morgon-tv. Fem dagar i veckan satt Bengt Magnusson och Malou von Sivers där och från arla morgonstund och hälsade tittarna välkomna till en ny dag.

I "Nyhetsmorgon" – eller "Gomorron" som det hette då – blandades seriösa nyheter med mer lättsamma inslag och kockar såg till att bjuda på sina bästa matlagningstips.

Succén var omedelbar.

– I grund och botten tror jag att det beror på att vi redan från början lyckades etablera en schysst ton i studion. Den har fortsatt och slipats på ytterligare, de programledarparen som jobbar idag är extremt duktiga med tonträffen i snacket med varandra. Jag tror att Nyhetsmorgon är ett väldigt skönt program att vakna till – det finns en gemytlig humor och värme samtidigt som publiken vet att det förbyts till normalt journalistiskt nyhetsarbete när det händer någonting stort. Då försvinner den lättsamma tonen och den stora nyhetshändelsen får ta all plats, har Bengt Magnusson sagt till Dagens Media och fortsatte med att berätta om avsaknaden av minnen från första "Nyhetsmorgon"-sändningen:

Malou von Sivers har i dag mycket framgångsrika programmet "Malou efter tio". Det är snart 30 år sedan hon och Bengt Magnusson slog igenom med "Nyhetsmorgon".

Bengt Magnusson – inga minnen från premiären "Nyhetsmorgon"

– Jag har faktiskt inga som helst minnen från det, haha. Men det har ju varit massvis av olika saker som varit roliga, men mycket som varit jäkligt jobbigt också. Det är ju så det är när man är nyhetsjournalist, och ofta minns man främst de riktigt stora nyhetshändelserna. Estoniatragedin går inte att komma förbi – det är ett starkt minne.

– Vi hade dessutom riktigt bra människor i ledningen. Och jag tror inte att jag förhäver mig om jag säger att Nyhetsmorgon har varit en bidragande orsak till att kockar har fått den stjärnstatus de har idag och att matlagning har blivit ett näst intill stående inslag i vart och vartannat program. Vi hade nämligen ett gott utbud av kockar, och det fanns aldrig några rester kvar efteråt.

Men allt var inte en dans på rosor under de fem år Bengt Magnusson och Malou von Sivers kamperade ihop på morgnarna.

Den kvinnliga halvan av succéduon reagerade starkt då det framkom att hennes manliga kollega hade betydligt bättre lön än vad hon själv fick.

– Jag tyckte det var otroligt jobbigt. Han hade mycket mer än vad jag hade. Vi gjorde exakt samma sak. Det var inte pengarna, det var bara kränkande. Jag var förbannad, kunde inte sova. En chef sa att Bengt hade mycket bättre marknadsvärde. Det gjorde inte saken bättre, har Malou von Sivers berättat i Tv-fabriken.

Efter diverse förhandlingar med TV4 löste sig orättvisan. Det är dock inte enda gången Malou von Sivers - som i dag har framgångsrika programmet "Malou efter tio" – gått till storms mot den egna kanalen.

Under en period upplevde hon att det fanns en djupt rotad åldersrasism inom företaget.

– Allt på TV4 skulle vara så ungt, ungt, ungt. Och jag kände en period att jag nog inte hade något kvar att göra där längre. Det var ganska deppigt. Men nu känner jag nästan tvärtom. Det är en eloge till TV4, att man förstår att erfarenhet är något som tittarna värdesätter, berättade hon vidare i Tv-fabriken.

– Jag tycker att det försvunnit de senaste åren. Det hoppas jag SVT ska ta till sig också.

Bengt Magnusson drabbades av testikelcancer och tvingades genomgå behandling. Här berättar han om det svåra för Expressen TV.

Bengt Magnusson drabbades av testikelcancer

Även Bengt Magnusson – som i dag jobbar halvtid på TV4:s nyhetsavdelning, utan planer på att pensionera sig – har haft det tufft. Han har sedan "Nyhetsmorgon"-tiden drabbats av testikelcancer.

I samband med 2020 års gala "Tillsammans mot cancer" berättade Bengt Magnusson för Expressen:

– Den cancerform som jag drabbades var ofta dödlig. I dag botas nästan alla som får den.

Hur har det gått efter den cancerbehandling som du gick igenom?

– Förhoppningsvis går jag på min sista kontroll nu senare i år. Det är fem år sedan jag behandlades och jag har gått på på årliga kontroller sedan dess men det har varit positivt – eller negativt, hur man nu ska se på det. Jag har i alla fall inte haft några spår.

Malou von Sivers och Bengt Magnusson 1993. Men någon romans ska det aldrig ha varit tal om mellan dem, den goda personkemin till trots.

Karin Trnblom/TT

Bengt Magnusson och Malou von Sivers om en eventuell romans

När det 2017 var dags att fira "Nyhetsmorgons" 25 år i etern återförenades så han och Malou von Sivers i TV4-studion. De tog dagen till ära helt enkelt över programmet från Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist.

Till Dagens Media sa Bengt Magnusson efteråt:

– Det var dessutom kul att få göra någonting med Malou igen, senast var 1997, eftersom att hon slutade med "Nyhetsmorgon" ett år innan mig. Det var kul att det faktiskt blev ett seriöst program också, med intervjun med försvarsminister Peter Hultqvist och diskussionen om Paracetamol med doktor Mikael.

Trots alla år tillsammans i rutan och trots den fina kemi de har ihop. En sak är säker enligt den hyllade programledarduon. Någon romans ska det aldrig ha varit tal om mellan dem.

– Aldrig, skrattade både Bengt Magnusson och Malou von Sivers i rutan i samband med jubileet.

Foto: TT