Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Benny Anderssons mörka familjehemlighet – sonen avslöjar sanningen: "Jag kunde ta mig ur"

30 jan, 2024, 10:28 
Ludvig Andersson och Benny Andersson
Benny Anderssons son Ludvig berättar den mörka sanningen om kändisfamiljen.
Annons

Benny Andersson är älskad och beundrad. Inte bara för alla fantastiska låtar han skrev under ABBA-eran, utan också för det som kommit efteråt, med Kristina från Duvemåla, Benny Anderssons orkester och resten.

Men bakom framgången har Benny burit på ett stort mörker. Han har kämpat med en komplicerad relation med alkoholen – och 2001 valde han att sluta helt. Han blev nykterist, ett beslut han aldrig ångrat.

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

– Det är det bästa jag har gjort med mig själv. Om man märker att man inte känner sig som sig själv om man inte har alkohol i kroppen, då är det dags att sluta, säger han i en intervju med magasinet Vi.

Benny Andersson och den mörka familjehemligheten

Även Bennys son Ludvig har tampats med ett alkoholberoende. Pappans stöd var väldigt viktigt för att Ludvig skulle kunna sluta – känslan av att fadern genomgått samma sak.

Annons

– Hade jag inte slutat hade jag nog inte suttit här i dag. Alkohol är ett slags filter som lägger sig i vägen för verkligheten. Nu är det borta, det är skönt. Men "livet är inte så enkelt som nykteristerna tror", som Sandemose sa, säger Benny till tidningen Vi.

Benny och Ludvig har själva pratat om detta, när de gästade Skavlan i SVT.

– Jag ville inte att mitt liv skulle bli ett svart hål. Jag insåg att om jag fortsätter att dricka är risken stor att jag förlorar allt, säger Benny i programmet.

Ludvig Andersson: "Jag kunde ta mig ur"

Ludvigs berättelse skakade om många.

– Man ärver sånt här av sina föräldrar. Jag har varit nykter alkoholist i sju år. Jag kunde ta mig ur för att någon i min närhet visste något om det här, säger Ludvig i avsnittet.

– Om man dessutom tar mycket droger som jag gjorde så skyndar man på den där processen. Så när jag var 22 år hamnade jag för första gången på beroendekliniken på S:t Görans. Då får man tänka om man tycker att det är värt det.

Annons