Bert-Åke Varg är död – blev 90 år

01 jan, 2023, 09:03 

Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg har gått bort, bekräftar familjen för Hänt.

Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

Bert-Åke Varg har dött 90 år gammal, berättar hans familj för Hänt. Han avled plötsligt på nyårsafton efter att hjärtat ska ha givit upp. Enligt Hänt ska Bert-Åke Varg ha varit på väg till en konsert i centrala Stockholm med sin fru vid sjukdomsfallet.

– Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt – och att han hade möjligheten att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Han var oerhört pigg i huvudet, trots att kroppen var svag, säger sonen Pontus Varg till Hänt.

Recept.se Nyhetsbrev

Gjorde succé i Rederiet

Bert-Åke Varg slog igenom 1965 som grammofonsångare i låten Kökspolka, och det var starten på en lång karriär. Han gjorde bland annat revyer och teaterföreställningar, och blev Gustaf Sjögren med hela svenska folket i den ikoniska tv-serien Rederiet.

Annons

Listan på roller Bert-Åke spelat som lämnat stort avtryck är många. Däribland återfinner vi Pentti Varg i Fablernas värld och Ugglan Helge i programmet från A till Ö. Han spelade dessutom Monsieur Firmin i Fantomen på operan på Oscarsteatern, en roll han fick ta emot pris för.

I somras var Bert-Åke Varg en av sommarvärdarna i P1, för första gången som 90-åring. Han tog med lyssnaren på en resa genom sin långa karriär.

– Jag är så gammal men jag gör debut, 90 år, så jag får väl börja vid stenåldern någon gång, sa Bert-Åke till Svensk Dam med ett skratt då.

Han var sedan 1997 gift med Julianna Varg, och lämnar efter sig tre barn med tidigare hustrun Anette Lönnborg som han var gift med från 1960 tills hennes bortgång 1993.

Bert-Åke Varg
Bert-Åke Varg under 1970-talet.

Texten uppdateras.

.

Annons