Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bert Karlsson efter Carolas medverkan i TV4: "Aldrig blivit så förnedrad i hela mitt liv"

27 sep, 2023, 12:30 
Louise Wibergh Lenti
Lasse Holm, Carola Häggkvist, Bert Karlsson

Bert Karlsson var inte glad efter att ha sett hyllningarna av Carola i "Vilket liv" på TV4.

Annons

Bert Karlsson är den frispråkige skivbolagsdirektören, politikern och entreprenören från Skara. Han är inom musikvärlden känd för att ha fört fram artister så som Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Herreys, Eddie Meduza, Vikingarna, Lena Philipsson, Linda Bengtzing och inte minst – Carola Häggkvist.

Carolas hektiska sommar: ”Rullar på”Brand logo
Carolas hektiska sommar: ”Rullar på”

Bert har under årens lopp haft en väldig stolthet i att det var han som ”hittade” Carola den där decemberkvällen 1981. På tvn var programmet ”Hylands hörna” där en 14-årig Carola stod och sjöng låten ”If I can dream” av Elvis.

Han ringde till studion innan Carola ens hunnit sjunga klart för att boka ett möte där de skulle skriva kontrakt. Två år senare, tillsammans med låtskrivaren Lasse Holm, fick han Carola att ställa upp i Melodifestivalen med låten ”Främling”. Sen vet vi alla hur det gick.

Annons

Carola hyllas i "Vilket liv!"

40 år senare är hon fortfarande Sveriges musikgudinna och ikon.

Den 10 september var det dags för Carola att hyllas i programmet "Vilket liv!" ledd av Renée Nyberg på TV4. På plats var vänner, familj, artister och kollegor som alla delade med sig av minnen och lovord om artisten.

Den första gästen är Lasse Holm som tillsammans med Carola minns hur allt började. De nämner "Hylands hörna" och samtalet från Bert Karlsson – där Bert får en väldigt liten roll i historien.

Carola berättar att hon först tackade nej till en låt som Bert ville att hon skulle sjunga i Melodifestivalen, "Gubben i lådan". En låt som Holm genom stora skratt beskriver som förfärlig.

– Det var låten som jag blev erbjuden av Bert innan ”Främling”, säger Carola.

– Ja den var hemsk, fyller Holm i och hela publikhavet gapskrattar.

Lasse Holm, Carola Häggkvist
Skratten haglar när Carola och Lasse minns tillbaka på hur allt började.

Lasse Holm får ordentligt med fokus. Han har gått längs Carolas sida genom åren, skrivit många av hennes hits och får ta emot publikens jubel.

Annons

Bert Karlssons vrede: "Otroligt"

Utöver Lasse Holm är det mängder med vänner och artister som dyker upp såväl fysiskt som med videohälsningar. Men ingenstans ser vi Bert Karlsson.

Ett par veckor efter programmet sänts går Bert ut på instagram och förmedlar i en video att det fanns en videohälsning som aldrig kom med:

– Jag har aldrig blivit så förnedrad av ett program i hela mitt liv. Jag hade spelat in ett avsnitt till Carola. Det var inte bara positivt utan jag sa väl något mittemellan, men det passade väl inte in i den bilden.

Han fortsätter med att förklara att han varit delaktig i Carolas liv längs stora delar av karriären och privatlivet och är rasande över hur lite plats han fick i hennes historia:

– Jag betyder ungefär 2% eller 2 sekunder av hela hennes karriär. Det är otroligt hur man kan förvanska någonting på det här sättet.

Trots Berts totala sågning av programmet har det blivit hyllat av tittarna och beskrivits som "det bästa avsnittet av alla säsonger hittills".

Carola Häggkvist: "Mixade känslor"

Bert Karlsson har blivit djupt kritiserad under årens lopp för hur han behandlat sina kollegor och det finns många som valt att klippa banden.

I dokumentären "Bert – Elefanten i folkhemmet" från 2019 berättar Carola om sina tankar:

– Jag har väldigt mixade känslor kring Bert Karlsson. Jag är väldigt tacksam över att han såg talangen och ville göra nånting med det. Men det var ju hans ord som gällde och jag skulle bara vara en liten marionettdocka, säger hon.

Foto: TT / Instagram

Annons