Bill Clinton och Kristin Kaspersen leder gala

bill clinton på åland

Hör och häpna! En amerikansk expresident på åländsk mark. Vi har talat med entreprenören Anders Wiklöf som är initiativtagare till den stora galan – som leds av Bill Clinton.

Från Vita huset till Åland. Svensk Damtidning kan avslöja att USA:s före detta president gör hemlig entré under en sommarkonsert på Åland nu ikväll. Det är den åländske superentreprenören och konstsamlaren Anders Wiklöf, 73, som har fått Bill Clinton att leda den stora galan tillsammans med programledaren Kristin Kaspersen. 10 000 människor beräknas samlas i Mariehamn under kvällen men det är bara några få av dem som känner till det amerikanska finbesöket.

bill clinton åland

Så här såg det ut när Bill Clinton anlände till Åland tidigare i dag.

Men låt oss ta det från början.

Anders Wiklöf är uppvuxen på Åland i ett enkelt hem utan några extravaganser. Ända sedan han var liten har han haft ett stort konstintresse och i vuxen ålder förverkligade Anders drömmen om en egen konstsamling. I dag har han en av de finaste samlingarna i Skandinavien och tavlorna hänger på Andersudde, entreprenörens eget konstmusem vid sommarbostaden utanför Mariehamn.

bill clinton anders wiklöf

Många intressanta samtal mellan Anders Wiklöf och Bill Clinton.

Bill Clinton leder galan tillsammans med Kristin Kaspersen

Anders beskriver sin barndom som “otroligt lycklig” och i takt med att han har byggt upp sin förmögenhet har han också velat ge tillbaka till samhället. Idén med en sommarkonsert kom för fyra år sedan. Anders fyller år i dag, den 25 juli, men istället för att ta emot är det han som ger publiken en jättestor födelsedagspresent. En show med extra allt – där allt från biljetter till parkering är gratis. Och Bill Clinton blir förstås kvällens stora överraskning.

I år fyller Östersjöfonden, som Anders grundat, 30 år och samtalen på scenen kommer ha stort fokus på natur och miljö. Frågor som både Anders och Bill Clinton brinner för. 

Galan äger rum i Miramarparken och förutom expresidenten och Kristin Kaspersen kommer artister som Hasse “Kvinnaböske” Andersson, Johnny Logan, Sissel Kyrkjebø och LaGaylia Frazier att underhålla publiken. 

anders wiklöf kristin kaspersen bill clinton

Anders Wiklöf med programledaren Kristin Kaspersen och artisterna inför kvällens stora gala.

Vi ringde upp Anders som berättade mer om kvällen och det amerikanska finbesöket.

– Min bror Lasse och jag pratade alltid om Bill Clinton. Han var den enda presidenten vi tyckte om. En vettig kille. Jag började ringa för flera månader sedan och det var ett väldigt ståhej med secret service. Och jag kan ju inte engelska men ibland behöver man inte så mycket engelska. Och tillslut meddelade de att Bill Clinton ville komma hit och träffa mig och se Åland. Det hade jag aldrig trott. Han har även frågat om han får komma till min sommarstuga och som jag förstår besöker han aldrig privata hem. Det känns jätteroligt.

“Han är precis som du och jag”

Är du nervös inför mötet?

– Nej, egentligen inte. Jag är inte nervös. Jag ska vara mig själv och tänka på att när den här mannen vaknar på morgonen duschar han och borstar tänderna, precis som du och jag.

Vad betyder Åland för dig?

– Här har jag mina rötter och det är en ö mitt i Östersjön där alla känner alla. När jag går ut med min lilla hund Bjösse kan jag stanna och prata med 50 människor på en dag. Och det är ingen skillnad på om de är direktörer eller städare. Alla är lika mycket värda i mina ögon.

– Tidigare år har konserten varit väldigt uppskattad och det är mitt sätt att ge tillbaka till Åland. Det är förbannat kul. Det är roligare att ge bort julklappar än att ta emot dem.

bill clinton på åland

Bill Clinton besökte Anders Wiklöfs konstmuseum på Andersudde.

Foto: Pontus Höök