Birgitta Härenstam om livet efter Magnus

Makens bortgång har självklart påverkat Birgitta.

Birgitta Härenstam medverkar i vår nya festguide, som du kan läsa mer om här. Men även om hon älskar att umgås med vännerna har det skett mer sällan sedan maken Magnus Härenstam gick bort.

– Jag har alltid tyckt om att ha gäster, men sedan min man Magnus gick bort 2015 har jag inte bjudningar lika ofta som förr. Men jag bjuder gärna mina vänner ibland ändå. Det är ju inte så kul att laga mat bara åt sig själv, säger hon till Svensk Damtidning inför att hon ska tipsa om sina festtips i den nya festguiden.

Hon njuter av att stå i köket, och berättar också att Magnus älskade hennes hemlagade mat.

– Jag är mycket road av matlagning och god mat är viktigt för mig. Min våning är underbar, men köket är väldigt litet så jag förbereder maten så mycket det bara går när jag ska ha gäster. När Magnus och jag nyss hade blivit ett par brukade vi gå ut och äta rätt ofta, men efter ett tag sa han “Din mat är mycket godare än den man får på restaurang, kan vi inte äta hemma istället?”. Och då blev det så, jag lagade maten och han var en underbar kallskänk.

Vad är viktigt för dig när du bjuder på fest?
– Självklart ska maten vara god, men stämningen är minst lika viktig. Jag tycker starten är viktig, den sätter liksom tonen. Därför börjar jag gärna med att bjuda på en god, gammaldags drink med stuns i, det känns festligt!

Bästa mattipset?

– Jag har ett drinktilltugg som är en riktig favorit och som jag bjuder på väldigt ofta – det har jag gjort i 40 år! Det händer fortfarande att folk frågar efter receptet, och det är nästan pinsamt för det är så enkelt!

Vill du få Birgittas recept och festtips från ytterligare kända personer?

Bestsäll vår festguide nu!

Foto Per Arvidsson