Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Borgs kärlekskrascher – bråken och skandalerna

30 mar, 2024, 20:41 
AvRobert Okpu
Björn Borg har såklart varit mest omskriven för sin tennis – men också för sina relationer.
Här är tennislegendarens alla kärleksvändor.
Annons
Björn Borgs kärlekskrascher – stormiga uppbrottenBrand logo
Björn Borgs kärlekskrascher – stormiga uppbrotten

I dag lever Björn Borg, 67, lyckligt med sin Patricia, 54 - och är inte längre förknippad med regelbundna kärleksrykten eller skandalrubriker.

Skillnaden mellan dagens harmoniska tillvaro och tiden då Björn var en av världens mest omskrivna personligheter och ungkarlar, är som natt och dag.

Björn Borg gifte sig med Patricia Östfeldt, numera Patricia Borg, på ett sommarbröllop 2002. Paret har den tennisspelande sonen Leo Borg, 20, tillsammans och bor numera i en lyxvåning på 180 kvadratmeter på Norrmalm i Stockholm, eller på Kap Verde-öarna, där de också har en bostad.

Men mycket vatten hade flutit under broarna, innan Björn hittade kärleken i Patricia och före det där sommarbröllopet på Värmdö för över 20 år sedan.

Annons

Borg var inte bara tennisens världsetta under 109 veckor mellan 1977 och 1981, utan under vissa perioder även en av världens mest eftertraktade ungkarlar.

Patricia Borg och Björn Borg
Björn Borg och hustrun Patricia Borg har varit gifta sedan 2002.SplashNews.com

Björn Borgs relationer skapade rubriker

De första relationsrubrikerna fick Björn Borg redan då han dejtade den jämngamla tennisstjärnan Helena Anliot i början på 70-talet. Båda spelade Wimbledon 1973 (även som “mixed doubles”-par) och även Helena var en framgångsrik spelare. Hon vann exempelvis det australiensiska hardcourtmästerskapet innan hon hade fyllt 18 och när hon lade av som 23-åring, var hon rankad 32:a i världen.

På senare år har Helena Anliot blivit känd för att ha avslöjat att hon länge utsattes för incest av sin pappa under sin uppväxt, något som hon berättade om i en intervju med Aftonbladet 2017.

Annons

Relationen med Björn tog slut i mitten på 70-talet och hon berättade aldrig för sin kändis- pojkvän om sitt personliga trauma.

Helena Anliot och Björn Borg
Björn Borg dejtade Helena Anliot i början på 70-talet.No Byline

Mellan 1980, året då han vann sin sista Wimbledon-titel, och 1984 så var Björn gift med den rumänska tennisspelaren Mariana Simionescu, nu 67 år. De träffades 1976 när de bara var 19 respektive 20 år gamla. Mariana och Björn gifte sig i Bukarest sommaren 1980 inför 4 000 personer, Björn hade precis besegrat John McEnroe och vunnit Wimbledon för femte gången.

Varför äktenskapet tog slut har aldrig riktigt framkommit. Men i en intervju med Hemmets Journal 2016, så försökte sig Mariana på en förklaring:

– Vi hade på något sätt liksom fått nog. Våra liv var så fulla av omtumlande händelser. Under det sista året så hade vi inget förhållande värt namnet… nej, vi hade inget normalt liv och Björn orkade inte med det längre.

Annons

Mariana: ”Mitt livs stora kärlek”

Björn och Mariana återförenades när filmen “Borg” hade premiär 2017, då tillsammans med Björns nuvarande fru Patricia.

– Jag vet inte om jag var Björns livs stora kärlek, men han var i alla fall mitt livs stora kärlek. När vi skiljdes gick det ett rykte att jag fick ett underhåll på 6 miljoner brittiska pund, jag vet inte var folk får sådant trams ifrån, sade hon då till engelska tidningen The Mirror.

Mariana Simionescu, Björn Borg och Patricia Borg
Ex-frun Mariana Simionescu tillsammans med Björn Borg och Patricia Borg under premiären av filmen Borg.Karin Törnblom/TT

Stormiga förhållandet med Jannike Björling

När Björn lämnat Mariana, så fick han barn tillsammans med modellen Jannike Björling, 57, som han träffade när han satt i juryn för en skönhetstävling, som hon var med i. De var Sveriges mest omskrivna par i mitten och slutet på 80-talet. Sonen Robin, 38, numera sportagent har också spelat tennis (och dessutom drivit en tennisakademi).

Annons

Men förhållandet med Jannike varade bara några år, det tog slut 1988. Jannike var lite av den tidens “scandal beauty”. Hon dök exempelvis upp på en filmpremiär 1989 med en T-shirt med rubriken “Björn Borg Collection”. På bild på den tröjan var hon själv, Björns ex-fru Mariana och hans då nya kärlek Loredana Berté…

Jannike Björling
Jannike Björling.Micael Engström/TT

Efter Jannike-relationen så var Björn nämligen gift med den italienska sångerskan Loredana Berté mellan 1989 och 1993. Och sett till spaltmeter i pressen, så var det utan tvekan Björns stormigaste relation. Till italienska medier har Loredana sagt:

– Mitt livs största misstag var att förälska mig i Björn Borg. Jag gjorde felet att kasta bort sex år av mitt liv och min karriär genom att vara hans hustru.

Annons

Det var under förhållandet med Berté som Borg hamnade på sjukhus i Milano efter ett påstått självmordsförsök (vilket Björn själv förnekade). Enligt Björn handlade det om en kombination av matförgiftning och för många sömntabletter.

Loredana om Björn Borg: ”Snåljåp”

Förhållandet med Loredana såg spaltmeter som handlade om svek och påstått drogmissbruk, framförallt kokain. Och Loredana har bara spätt på anklagelserna även efter skilsmässan och anklagade exempelvis Björn för bigami, när han lämnade henne och så småningom gifte om sig. Hon polisanmälde också honom för månggifte.

– Den snåljåpen ville inte betala något underhåll, har hon sagt i flera intervjuer.

Loredana, 73, ställde upp i årets Sanremo Music Festival i Italien i ett försök att ta sig till Eurovisionsschlagern i Malmö med låten “Pazza”, som betyder “Galen”.

– Vinner jag så åker jag till Malmö, retar upp min exman och "slår sönder hans bollar", sa hon till den italienska publiken, i ett uttalande som antyder en bitterhet som aldrig sinat.

Hon gick dock inte vidare.

Loredana Berte
Loredana Berte.Loredana Berte

Efter Loredana-åren träffade Björn amerikanskan Kari Bernhardt, 52. De träffades på en tennisplan och de åren som förhållandet varade var relativt lågmälda, även om relationen ibland verkade ansträngd. Under tiden med Kari Bernhardt åkte Björn exempelvis på semester i Thailand med Jannike Björling och den gemensamma sonen Robin, vilket resulterade i stora rubriker i skvallertidningarna världen över.

Annons

Med Kari, som levde med Björn i en sjurumsvåning på Strandvägen i Stockholm, var Björn nära att få sitt andra barn Tyvärr drabbades de av missfall.

– Jag blev faktiskt gravid med Björn, men jag fick missfall. Vi hade velat behålla barnet. Det var hemskt att jag förlorade det, berättade hon i TV3-dokumentären “Björn Borgs kvinnor” 2011.

Kari berättade också att hon och Björn planerade för ett bröllop, som aldrig blev av.

Björn Borg och Kari Bernhardt
Björn Borg och Kari Bernhardt.Karin Törnblom/TT

Så lever Björn Borg idag

Kring Björns nuvarande lyckliga relation med hustrun Patricia, stormar det inte särskilt mycket. Till skillnad från de två första äktenskapen med Mariana och Loredana, så verkar det verkligen vara lugn och harmoni som gäller. Paret har genom åren till och med kostat på sig att hålla omvärlden kontinuerligt uppdaterade om sin kärlekslycka, genom regelbundna posts på Instagram.

Annons

På bilder som har publicerats från alla världens olika hörn, förekommer inte bara de själva utan ofta delar av “hela tjocka släkten”. Förutom den gemensamma sonen Leo (även Leo har anammat tennis-intresset och besegrade exempelvis Elias Ymer på ATP-touren i Båstad i somras) och Björns son sedan tidigare, Robin, så har Patricia även de vuxna barnen Bianca och Kasper från en tidigare relation.

Och till hashtaggen “Familjenborg” har fansen kunnat följa hur familjen har växt. Björn Borg blev morfar 2014 när sonen Robin blev pappa till Celine, som nu precis fyllt tio år. Och även Patricia har blivit mormor ett par gånger, via dottern Bianca.I februari förra året publicerades en bild på det senaste barnbarnet på instagram, med texten “Familjen blir större! I dag såg den här snygga killen ljuset! Grattis till de bästa föräldrarna”.

Och i somras publicerades på “Familjenborg” en bild på Björn och hela Patricias familj från Mjölby Stadshotell, i samband med en födelsedagsfest.

Det är lite skillnad på Björn Borgs tillgänglighet i dagens sociala medier, jämfört med de glada 70-, 80- och 90-talen.Då tidningsfotografer och paparazzis från hela världen, gärna jagade den kände svenske tennisspelaren och hans nära och kära.

Foto: TT

Annons