Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Borgs son avslöjar mörka hemligheten: "Inte alla som vågar prata om det"

05 feb, 2024, 18:30 
Björn Borg och Leo Borg
Björn Borgs son Leo berättar om problemet med mental ohälsa.
Annons

Björn Borg är en av de riktigt stora i svensk idrottshistoria. Han var portalgestalten i det svenska tennisundret och satt Sverige på kartan som idrottsnation.

Mycket att leva upp till för sonen Leo Borg, alltså. Han har levt med pressen ända sedan juniortiden – och den blir knappast lättare med tiden.

Björn Borgs kärlekskrascher – stormiga uppbrottenBrand logo
Björn Borgs kärlekskrascher – stormiga uppbrotten

Leo Borg om mental ohälsa: "Ska vila"

Leo har pratat med Expressen om mental ohälsa, vilket fortfarande är ett tabuämne inom idrotten.

– Så klart kan man lägga på sig lite extra vikt på axlarna så det är viktigt att prata om hur man känner och hur man mår. När man ska vila från tennisen så ska man vila – och när man vet att man ska köra på så kan man köra på. Det gäller att hitta en bra balans, säger Leo till tidningen.

Annons

Flera stora idrottsprofiler har de senaste åren klivit fram och berättat om sina egna erfarenheter av mental ohälsa. Forskning har visat att ungefär 30 procent av svenska elitidrottare har upplevt psykisk ohälsa under karriären.

Björn Borg och Leo Borg
Björn och Patricia Borg är så stolta över sin Leo!

– Det är en jätteviktig del och en stor grej. Jag tycker absolut att man ska våga. Det är inte alla som vågar prata om hur man känner eller hur man mår. Det kan man absolut lägga lite mer fokus på, säger Leo om frågan.

Björn Borgs son: "Jag är där ute själv"

Tennis, Leos sport, är dessutom ingen lagsport. Han har inga lagkamrater att luta sig emot – och är därför extra utsatt.

Annons

– Jag är där ute själv på banan. Det finns ingen som man kan skylla på, det är bara upp till mig själv att ändra på saker. Jag har ett väldigt bra team och de backar upp mig i varje situation. Det är jag väldigt tacksam över, säger Leo.

Annons