Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Frantzéns lyxliv med hustrun – vägen till Michelinstjärnorna

29 jan, 2022, 16:00 
AvIndra Nordemar

Björn Frantzén är en av världens bästa kockar. Samtidigt lever han ett familjeliv med både fru och barn.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Stjärnkocken Björn Frantzén, 45, är en av världens bästa, och den enda i Sverige som har tre stjärnor i Guide Michelin.

Han driver succékrogarna Frantzén och Zén, den förstnämnda i Sverige och den andra i Singapore, vilka båda har tre Michelinstjärnor – det vill säga, det absolut bästa betyget en restaurang kan få.

Men att vara en av världens mest framstående kockar har förstås krävt tid och slit – vilket resulterat i tuffa tider med familjen.

Björn Frantzéns kamp med hustrun Sara

Björn träffade hustrun Sara redan i högstadiet och i dag är hon en stor del av restaurangerna. Medan han står för maten ansvarar hon för personal – och bevisligen är de ett drömteam.

– Vi behöver flätas samman och dela visioner, annars går det inte riktigt att ha det här livet. Det här är vår familjs livsstil, säger Sara i en intervju med Lagerlings Östermalm.

Annons

Men det har inte alltid varit så enkelt. När Björn öppnade Frantzén 2007 var dottern Stella bara en bebis, vilket innebar att han fick uppoffra en hel del tid med familjen för jobbet.

– Vår dotter Stella var bara ett år, det var inte optimalt. Men vi hade kämpat i så fruktansvärt många år att få till en lokal, så när vi äntligen signade hade Sara inte mage att säga nej, berättar Björn.

Björn Frantzéns väg till sex Michelinstjärnor

Det blev många år med svårigheter att balansera livet. Men de kämpade på.

– Vi hade en tro på att det skulle förändras och att det finns en mening med varför man gör saker. Och älskar man varandra går det ändå, menar Björn.

Och vilken succé det blev! Två döttrar, två av världens bästa restauranger och sex Michelinstjärnor, wow.

Nyligen öppnade Frantzén även krogen Astoria i Stockholm, som även den snabbt blivit en av huvudstadens populäraste – det verkar med andra ord som att framgångarna är långt från över.

Foto: TT

Annons