Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Björn Gustafssons chock – efter händelsen mitt i sändning: "Blev lite ställd"

05 feb, 2024, 13:00 
Louise Wibergh Lenti
Björn Gustafsson fick sig en rejäl chock när han gjorde sin comeback i Melodifestivalen.
Annons
Mellobossen: Så ändras Melodifestivalen 2024Brand logo
Mellobossen: Så ändras Melodifestivalen 2024

Den tredje februari gick startskottet för årets upplaga av Melodifestivalen med sin första delfinal i Malmö. Programledare var den rutinerade och urtjusiga Carina Berg som tryggt ledde oss genom kvällen.

Som alltid kantades programmet av flera sketcher och till mångas stora förtjusning var det en bekant person som gjorde en efterlängtad comeback...

Den historiska sången

Det finns händelser under årens lopp som kvalat in till att bli historiska i Melodifestivalen. Vi har bland annat Abbas vinst med "Waterloo", Carolas alla fläktar, Lena Philipssons mickstativ, Herrey's gyllene skor och Loreens krabbdans under "Euphoria".

Annons

Utöver artisterna finns det även programledare och mellanakter som kommit att bli legendariska. En av dem är Björn Gustafssons sång till Carina Berg 2008.

Björn Gustafsson, Melodifestivalen 2008
Björn med gitarren och den längtande uppsynen mot Carina Berg, Melodifestivalen 2008.Karin Törnblom/TT

Under 2008 var Kristian Luuk programledare och Björn Gustafsson var sidekick. Sketcherna och mellanakterna präglades av att Björn gång på gång gjorde bort sig och hans komiska tajming fick publiken att vika sig av skratt.

Så kom stunden då han berättade för publiken att han blivit kär i en väldigt speciell kvinna. Med gitarren och nödrimmen i högsta hugg avslöjades det att sången han skrivit var till Kristian Luuks dåvarande fru – Carina Berg. Björn uppmanade Carina att lämna Kristian och gå ut med honom i stället. Carina, som inte blivit förvarnad om låten, skrattade så att tårarna rann från publiken.

Annons
Björn Gustafsson, Kristian Luuk, Carina Berg
Björn Gustafsson, Kristian Luuk och Carina Berg. Det populäraste triangeldramat 2008.Patrik Österberg/TT

Mellanakten blev en dundersuccé och än idag finns det mellofantaster som pratar om händelsen med tindrande ögon.

En efterlängtad comeback

Under lördagens sändning av Melodifestivalen såg vi till sist den återföreningen vi inte visste att vi längtat efter. När Carina Berg står på scenen och ska berätta om sångfågeln börjar det plötsligt spelas musik.

Annons

Vi får se hur Björn Gustafsson går i korridorer för att sedan öppna dörrarna in till arenan och möta publikhavet. Jublet är ett faktum.

Björn Gustafsson, Melodifestivalen 2024
Björn möter publikens jubel.Johan Nilsson/TT

Björn fortsätter sedan att gå upp på scenen och berätta för Carina att han hört att hon inte längre är tillsammans med Kristian Luuk. Det uppbrottet var ingen större nyhet utan skedde redan 2016 och Carina har sedan dess gift om sig med fotbollsspelaren Erik Berg som hon även fått två barn med.

Carinas "nya" civilstatus var däremot inget som nått Björn som stod på ett knä redo att fria. Då kommer Carinas man Erik in på scenen med sångfågeln och det blir stel stämning. Mitt under detta kommer samtidigt en tekniker in med en gitarr som han stäcker över till Björn som snabbt viftar bort den. En snygg blinkning till den älskade sketchen 16 år tidigare.

Annons
Erik Berg, Carina Berg, Björn Gustafsson, Melodifestivalen 2024
Vi har fått ett nytt triangeldrama att följa.Johan Nilsson/TT

Chocken i sändning

Redan innan sketchen var slut hade den blivit en succé, något som Björn inte riktigt räknat med. På deltävlingens efterfest pratade han med Aftonbladet som undrade hur känslan varit när han klev in i arenan och mötte folkets jubel.

– Glad ju. Också överraskad. Jag blev själv lite ställd tror jag nästan, säger han.

Vidare berättar Björn anledningen till att han är med i programmet igen.

– Det var nog faktiskt att Carina programleder. Det kändes som att jag nog inte hade gjort det om inte hon skulle leda programmet faktiskt.

För den som inte kan få nog av Björn finns det goda nyheter – SVT har bekräftat att han kommer vara med som sidekick under hela mello-turnén.

Foto: TT

Annons