Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Natthiko Lindeblads gripande ord om döden: ”Du är helt ensam”

15 dec, 2021, 05:00 

Björn Natthiko Lindeblad skriver ett kärnfullt inlägg om det kommande slutet på sitt liv.

Annons
Kändisar som lämnat oss 2021Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2021

Björn Natthiko Lindeblad är den före detta företagaren som blev buddhistmunk och sedan återvände till samhället efter många år och gjorde succé med sin bok Jag kan ha fel.

Men bara en kort tid efter att han startat upp sitt ”tredje liv”, så som han beskriver det, kom det hemska beskedet. Björn lider av ALS och har en begränsad tid kvar att leva.

För ett par veckor sedan deltog han i sin egen begravningsfest, dit alla hans nära och kära kom för att hylla sin vän, som på olika sätt gjort avtryck i deras liv.

Björn Natthiko Lindeblad uttalar sig om dödshjälp

Björn är numera rullstolsbunden och ser sin vardag begränsas mer och mer av sjukdomen, samtidigt som lidandet ökar. I ett inlägg på Instagram skriver han en gripande text om känslan av att tyna bort, och inleder med en metafor om ett älskat husdjur.

”Det kommer kanske en dag när du känner att den största kärlekshandlingen vore att ta din ögonsten till veterinären, och få hjälp att ge hen en smärtfri och värdig död. Av kompetent personal, med hjärtat på rätta stället.” skriver Björn på Instagram.

Annons

Sedan övergår hans text till att handla om människor istället. Han argumenterar för att dödshjälp ska finnas som en möjlighet för personer som är så svårt sjuka att det inte finns annat än lidande kvar.

”Just där och då överger hela det svenska omsorgs-maskineriet dig. Du är helt ensam, helt plötsligt. Det finns idag inget lagligt sätt i Sverige att få hjälp med detta av yrkeskunnig personal i en trygg och värdig miljö.”

Kommentarsfältet svämmar över av kärlek från personer som håller med Björn i hans tankar.

Annons