Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Ranelid döms för brott – stjärnförfattaren i skandal

22 nov, 2023, 09:06 
Björn Ranelid

Björn Ranelid döms för brott!

Annons

Aftonbladet rapporterar, via nyhetsbyrån Siren, att Björn Ranelid har dömts för miljöbrott. Björn ska ha hällt ut bensin på en gräsmatta vid en bensinstation, enligt strafföreläggandet.

Patrick Sommerlath träder fram: ”Har inte köpt sex” • Hovet bekräftar! Då kommer Madeleine och familjen till Sverige • Avslöjar: Victorias 50-årspresent till Daniel – 3 kungliga snackisar från vecka 46!Brand logo
Patrick Sommerlath träder fram: ”Har inte köpt sex” • Hovet bekräftar! Då kommer Madeleine och familjen till Sverige • Avslöjar: Victorias 50-årspresent till Daniel – 3 kungliga snackisar från vecka 46!

Björn Ranelid dömd för miljöbrott

Bedömningen har gjorts att Björns gärning ”orsakat att det i mark, vatten eller luft slapps ut ett amne som typiskt sett eller i det enskilda fallet medfor eller kan medfora en fororening som ar skadlig for manniskors halsa, djur eller vaxter i en omfattning som inte har ringa betydelse.”

Påföljden för de flesta typer av miljöbrott böter eller fängelse i högst två år. För grövre miljöbrott kan man få fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Björn döms till dagsböter på totalt 10 500 kronor och ska även betala 1000 kronor till brottsofferfonden.

Annons

Björn Ranelid är straffad sedan tidigare

Det här var inte första gången Björn hamnade i klammeri med rättvisa. 2012 kom han över på fel vägbana på väg 19 utanför Eljaröd på Österlen. Det slutade med en krock med en annan bil – och Björn dömdes för vårdslöshet i trafik.

Björn Ranelid är inte bara en framgångsrik författare och mottagare av det prestigefulla Augustpriset. Han är också en profil utanför sitt skrivande, och har deltagit stora tv-program så som Stjärnorna på slottet, På spåret, Let's Dance och Melodifestivalen.

Sedan 1979 är han gift med Margareta Nilsson och tillsammans har de fyra barn. Paret bor sedan flera år tillbaka i en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Björn är känd för sin grandiosa personlighet och sitt yviga språkbruk. Det fick Svensk Dams reporter Susanne Cederberg känna på när hon intervjuade honom.

– Jag är en kronisk och obotlig lärjunge och tjänare i tal och skrift. Men vilken annan författare har gjort allt detta som jag utfört? Jag kan inte förstå att det är fel att berätta vad man gör och har gjort. Det bör du också göra, säger Björn i intervjun.

Annons