Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Björn Ranelid förtvivlad efter händelsen: "Sorg och vrede"

06 sep, 2023, 14:30 
Louise Wibergh Lenti
Björn Ranelid

Björn Ranelid rasade vid synen av den hotfulla texten.

Annons

Den 3 september möttes Malmö FF och IFK Göteborg i en match på Eleda stadion i Malmö.

I publiken befann sig 20 907 personer som hejade friskt på sina favoriter. I IFK-klacken kunde man se en stor banderoll med texten ”Bränn ner Malmö stad” och en siluett på ett Malmö i lågor.

Detta fick Björn Ranelid att rasa vilket kunde ses i ett inlägg på hans Facebook. Inlägget är numera borttaget men flera personer hann ta en skärmdump och texten spreds vidare via andra användare på Twitter/X.

Helena Segers och Zlatan Ibrahimovic kärleksresaBrand logo
Helena Segers och Zlatan Ibrahimovic kärleksresa

”Om jag suttit på läktaren hade jag direkt kontaktat polisen och krävt att nidbilden och den kriminella uppmaningen till brand av min barndomsstad direkt hade tagits bort. Matchen skulle avbrytas på sekunden” skrev Ranelid. I inlägget beskrivs IFK-supportrarna som ”huliganer, rötägg och ligister” och Ranelid önskar att de som stod bakom banderollen skulle häktas för uppmaning till skadegörelse. Han avslutar inlägget med ”Björn Ranelid, i sorg och vrede, tisdagen den 5 september i nådens år 2023”.

Annons

Därför tog Björn Ranelid bort omtalade inlägget

I ett samtal med Svensk Dam förklarar Ranelid att han tog bort inlägget eftersom det ledde till en hätsk debatt i kommentarsfältet som han inte vill vara en del av.

– Jag har inget emot Göteborg. Absolut inget emot fantaster som glöder för sporten. Jag har själv en enorm passion för fotboll. Men man behöver inte alltid vända det till något negativt eller något hatiskt. Det är det jag vill säga och ingenting annat.

Han fortsätter vidare att prata om sina egna erfarenheter kring fotbollen och minns hur han som barn sprang till Malmö idrottsplats flera gånger i veckan för att titta på träningar.

– Varannan söndag gick jag på match. Den glädjen vill jag ha kvar. Jag försöker ställa fram själva glädjen i fotboll. Om den glädjen skulle försvinna genom det här hatiska språket och barn inte längre tycker att det är roligt att gå på fotboll skulle jag bli otroligt sorgsen. Du ska vara en förebild för barnen på läktarna.

Annons

Björn Ranelids försvar

Att tonaliteten och hejarklacksramsor hos fotbollssupportrar kan vara grova är inget nytt för den här matchen. För det är just vad texten på banderollen hänvisar till – en ramsa.

En av IFKs ramsor är en omskriven version av Thomas Stenströms låt ”Slå mig hårt i ansiktet” som numera lyder: ”Slå dem hårt i ansiktet, Så de får veta att de lever, Bränn ner Malmö/Stockholms stad med våran eld, Ja, vi kan gör vad vi vill, Göra allt och lite till, Ja, vi kan göra vad vi vill för IFK...”. Flera supportrar menar att detta är enbart symboliskt och inte bokstavligt menat.

Ranelid påpekar i vårt samtal att:

– Jag vet om detta, men du ska inte behöva vara semantiker och semiotiker för att förstå det. Jag hade aldrig hört förlängningen, men den är ju inte förlängd på banderollen utan den är ju en stumpa, en ellips, och är du inte invigd i den grova världen så kan du inte veta det. Och det spelar ingen roll, varför väljer de inte en vacker slogan?

Kontentan av vårt samtal är att Ranelid vill att fotbollen ska fyllas och präglas av kärlek och passion.

– Det får finnas ilska där också när det är en utebliven eller feldömd straff eller en utvisning som inte borde varit. Men den ilskan ska inte få slå över i våld.

Foto: TT

Annons