Björn Ulvaeus fru svårt sjuk – tvingas fatta tufft beslut

Björn Ulvaeus och hustrun Lena har öppenhjärtigt berättat om hennes obotliga leukemi.

Eero Hannukainen/TT
Björn Ulvaeus och hans Lena har haft ett lyckligt äktenskap i fyra decennier.
Men de tvingas ändå hela tiden kämpa – hon lider nämligen av en obotlig form av leukemi.
Något som tvingat dem att ta ett tufft beslut inför framtiden.
– I första skedet kunde man ju inte tro att det var sant. Sen låg man förtvivlad, kunde inte sova och tänkte att man skulle dö, har Lena Ulvaeus berättat.
Slå på ljud

Björn Ulvaeus, 75, behöver ingen närmare presentation.

1974 vann han Eurovision song contest med ABBA. "Waterloo" blev en världshit, och resten är som det brukar heta historia.

Tillsammans med Benny Andersson, 73, Anni-Frid Lyngstad, 74, och Agnetha Fältskog, 70, radade Björn Ulvaeus upp oförglömliga hits och idag räknas kvartetten som en av de absolut största popgrupperna någonsin.

Men lika snabbt som ABBA slagit igenom, lika snabbt tog det hela slut.

Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad gick skilda vägar, precis som Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog. 1979, efter åtta år som gifta, skilde sig de sistnämnda.

– Det var inte så att någon av oss blev väldigt ledsen. Det var ett misslyckande, visst, och det blir man ju ledsen över, men vi insåg båda två att det var lika bra att vi gick skilda vägar. Vi hade växt ifrån varandra, som man gärna gör när man gifter sig ung, har Björn Ulvaeus berättat för DN.

Björn Ulvaeus och hustrun Lena på röda mattan. Hon för en daglig kamp mot sin obotliga leukemi.

©Eero Hannukainen/IBL

Björn Ulvaeus mötte kärleken en vecka efter separationen

Bara veckor efter att uppbrottet var ett faktum slog amors pilar ner igen. På nyårsafton gick Björn Ulvaeus på fest – och där stod Lena Källersjö, idag Ulvaeus.

De har varit ett par sedan dess och gifta i fyra decennier.

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, har Björn Ulvaeus berättat för DN.

Paret har fått två barn tillsammans. Emma Ulvaeus kom 1982 och Anna Hydbom Ulvaeus som såg dagens ljus 1986.

Men. Trots det långa och lyckliga äktenskapet för Björn Ulvaeus, och framförallt hans Lena, en daglig och mycket svår kamp.

Det började med fyra hasselnötsstora knölar i halsen. 2003 konstaterade läkarna att hon drabbats av kronisk lymfatisk leukemi.

1974 skrev ABBA för evigt in sig i musikhistorien genom vinsten i Eurovision song contest med "Waterloo".

Olle Lindeborg / TT

Björn Ulvaeus hustru Lena drabbad av obotlig leukemi

– Vi säckade ihop, både Björn och jag. Vi bara greppade tag i varandra. När vi kom ut därifrån var vi som bedövade. Att bearbeta beskedet har varit en lång process. I första skedet kunde man ju inte tro att det var sant. Sen låg man förtvivlad, kunde inte sova och tänkte att man skulle dö, har Lena Ulvaeus berättat för Hälsoliv.

Björn Ulvaeus sa vidare vid samma tillfälle:

– Det är förskräckligt. Vi lever med sjukdomen, jag tänker på den varje dag. Och att man inte kan göra något åt det. Det bästa är de stunder då man kan glömma av den. Läkarna kan inte ge något besked om hur länge hon har kvar. Lena kan insjukna och dö om ett halvår - eller om tolv år.

Sedan sjukdomsbeskedet har familjens liv självklart påverkats. Björn Ulvaeus har berättat för Dagens Nyheter hur hustrun agerat under coronapandemin. På grund av leukemin kan Lena vara infektionskänslig.

– Min fru tar på sig gummihandskar och ansiktsmask och går upp till Konsum, som ligger alldeles här intill, och handlar på stort avstånd från andra. Det är det enda som vi gör. Ibland kommer barn och barnbarn och hälsar på, men då är vi ute på altanen.

Sedan diagnosen har Lena Ulvaeus tvingats ta ett tufft beslut gällande framtiden. Att försöka bära sjukdomen med värdighet. Att inte kollapsa fullständigt – även om det varit lockande.

– Jag har inget val. Jag kan rulla runt och gallskrika, det hjälper inte ett dugg, sa Lena.

I en intervju med Dagens Nyheter berättade Björn Ulvaeus att hustrun för tillfället inte har några symptom. Familjen är hennes stora stöd.

– Man blir annorlunda som person när man har en begränsad tid kvar. Man får inte vara elak mot någon, man blir nog snällare och mer sanningsenlig, har Lena Ulvaeus själv sagt till Hälsoliv.