Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Björn Ulvaeus ilska mot A-Teens – bilderna han inte ville se

05 feb, 2024, 15:30 
Björn Ulvaeus och Benny Andersson hade vissa krav på A-Teens.
Annons

ABBA behöver ingen närmre beskrivning. Gruppens succé blev omedelbar när de vann både Melodifestivalen och sedan hela Eurovision Song Contest med låten ”Waterloo” – och sen blickade de aldrig tillbaka.

Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottetBrand logo
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottet

Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad blev kända över en hel värld. Vart man än gick visste folk vilka popgruppen var och alla hade sina personliga favoritlåtar.

Ett kvitto på gruppens popularitet tog sig uttryck i gruppen A-Teens, som grundades 1998 och som gjorde stor succé med sina egna tolkningar av ABBA-låtar.

Annons
A-Teens
A-Teens återförenas och uppträder under lördagens deltävling 1 av Melodifestivalen 2024 i Malmö Arena.Johan Nilsson/TT

Hette först ABBA Teens

När A-teens första singel ”Mamma Mia” skulle släppas hette gruppen dock något helt annat. De startade som ABBA Teens och gruppmedlemmen Marie Sernholt sa så här inför släppet av första låten.

– Det är ju vår egen grej, samtidigt som det är lite ABBAs musik. Det är ju deras musik, deras texter, fast i en uppoppad version. Det är en moderniserad form av deras musik. Vi är ju oss själva, vi ska inte föreställa oss några direkt och en grupp som representerar ABBAs musik, sa Marie Sernholt i SVT-programmet Voxpop.

Annons

Björn och Benny inte nöjda

Men ABBA Teens hann aldrig etablera sig. Både Björn Ulvaeus och Benny Andersson hade starka åsikter om namnet och krävde att gruppen bytte namn, eftersom de ville undvika förväxling.

I stället döptes gruppen om till A-Teens. Det gick rätt bra ändå och när gruppen splittrades 2006 hade de sålt sex miljoner album.

I årets Melodifestivalen firade dessutom A-Teens 25 år med att uppträda som mellanakt i första deltävlingen i Malmö.

Björn Ulvaeus
Björn Ulvaeus var inte nöjd med namnet ABBA Teens och krävde att gruppen bytte namn.IMAGO/Didier Lebrun

Foto: TT

Annons