Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Björn Ulvaeus infekterade bråk med kändiskvinnan – nu döms hon i rättegång

23 jun, 2024, 18:00 
Vendela Lönnqvist
Henrik Montgomery/TT
Nu stäms Katrin Zytomierska.
Annons
Så firar ABBA-stjärnorna efter historiska ceremonin på slottet: ”Inte tillsammans”Brand logo
Så firar ABBA-stjärnorna efter historiska ceremonin på slottet: ”Inte tillsammans”

Nu står det klart.

Katrin Zytomierska stämdes

2023 stämde ABBA:s representanter Polar music AB och Universal music publishing AB Katrin Zytomierska och hennes bolag Clean eating för brott mot upphovsrättslagen.

Bakgrunden handlar om att bolaget använde låten "The winner takes it all" i en reklam olovligen den 16 augusti 2022. Vid tiden krävde Polar music AB och Universal music publishing AB att reklamvideon skulle tas ned och att hennes bolag skulle betala 50 000 kronor som ersättning.

Låten togs ned, men inga pengar betalades. Då krävdes Zytomierska på 150 000 kronor, men när den summan inte betalades in skickade båda musikförlagen in en stämningsansökan.

Döms till 200 000 kronor i böter

Under torsdagen föll domen på böter, rapporterar Aftonbladet.

Annons

”Domstolen finner att Clean eating gjort intrång i Universals upphovsrätt till det musikaliska verket ’The winner takes it all’ respektive Polas rättigheter till upptagningen av framförandet av verket samt producenträttigheter”, går det att läsa.

Bolaget ska betala 200 000 kronor i böter, uppdelat på hälften till Polar Music och Universal music. Zytomierskas företag ska också betala rättegångskostnaderna på över 470 000 kronor.

"Inte den slutsats som vi hade förväntat oss"

Enligt advokaten Mark Safaryan kommer dock domen att överklagas.

– Jag är förvånad, det var inte den slutsats som vi hade förväntat oss. Domen kommer överklagas, men vi behöver göra en ordentlig genomgång för att förstå hur man har kunnat komma fram till den här slutsatsen, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är ett faktum att Abbas musik tillhandahålls för användarna på Instagram. Min klient har inte haft något ont uppsåt i samband med publiceringen och utgått från att Instagram haft ett avtal med upphovsrättsinnehavarna av låten.

Annons