Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Ulvaeus ord om Agnetha: ”Hon ville verkligen inte”

20 nov, 2020, 20:00 
björn ulvaeus agnetha fältskog
Abba-medlemmarna kompromissade för att få familjelivet att fungera, men det var inte tillräckligt.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?

Bandet Abba tog världen med storm men enligt Björn Ulvaeus hade de kunnat bli ännu större om de valt att turnera i USA, säger han i en intervju med DN. Men alla medlemmarna i gruppen var inte lika förtjusta i att turnera och åka runt och göra intervjuer eller radioframträdanden, något Björn har mer förståelse för nu än när karriären var i full gång.

– Nej alltså, det var ju svårt. Nu så här efteråt kan jag förstå Agnetha mycket bättre. Hon ville verkligen inte åka i väg och göra promotion och sådant där. Hon ville inte åka ifrån barnen. Jag var mycket mera på: “Men vi är ju bara borta en eller två dagar.”, säger han till DN.

Björn Ulvaeus: ”De fick spader på oss”

Abba slog igenom stort i Eurovision Song Contest 1974 med Waterloo, men det skulle dröja fem år innan de gjorde första USA-turnén. Året därpå splittrades bandet och en era var över. Deras kollektiva motvilja mot turnerandet kunde få skivbolagsfolket att gå i taket.

björn ulvaeus abba agnetha fältskog
Abba blev världskända med Waterloo, och kunde därefter turnera världen över.

– De fick ju spader på oss för att vi inte turnerade mera, men jag ska säga att det är orsaken till att vi sitter här i dag: just det att vi koncentrerade oss på låtskrivande och inspelningar i stället. Det är så oerhört mycket viktigare. Vem kommer ihåg vem som var ute och turnerade på 1970-talet? Vad spelar det för roll i dag? Ingenting, säger Björn.

Men kompromissen för familjelivet visade sig vara fruktlös, då äktenskapet mellan Björn och Agnetha tog slut ungefär i samma veva som bandet upplöstes.

– Det var inte så att någon av oss blev väldigt ledsen. Det var ett misslyckande, visst, och det blir man ju ledsen över, men vi insåg båda två att det var lika bra att vi gick skilda vägar. Vi hade växt ifrån varandra, som man gärna gör när man gifter sig ung, säger Björn.

Annons