Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bluffen i veckans sändning av På spåret – mitt framför tittarnas ögon

22 dec, 2023, 20:00 
Lögnen i veckans sändning av På spåret – mitt framför tittarnas ögon.
Annons

Det är dan före dan före dopparedan, och hundratusentals svenskar pausade julstöket för att titta på På spåret. Men inte anade de att de faktiskt blev lurade – i bästa sändningstid. Här är sanningen bakom bluffen.

5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

Bluffen i På spåret – som tittarna inte fick veta

På spåret-studion i Göteborg hade minst sagt fått sig ett lyft på bara en vecka. Både Dressinen och Första klass var utsmyckade med vackra girlanger med grankvistar och röda sidenband, en julgran med På spåret-utsmyckningar stod bredvid Fredrik Lindström och Kristian Luuk och visst skymtade man en tomtenisse i hyllan bakom dem?

Julstämningen var alltså på topp, och det är trots allt nästan bara ett dygn kvar till julafton.

Annons
Fredrik Lindström och Kristian Luuk i På spåret
Dressinen och Första klass i På spåret

Men här döljer sig en liten bluff. På spåret är nämligen inte direktsänt, och enligt GP börjar inspelningarna redan i september, och sedan river man av samtliga avsnitt:

– Säsongens tretton avsnitt av ”På spåret” spelas in under fyra udda höstveckor – då Kristian Luuk och Fredrik Lindström är barnfria, skriver tidningen.

Annons

Hemlighetsmakeriet kring På spåret – kanalens vädjan

När avsnittet spelades in var det alltså förmodligen sensommar och ingen julkänsla så långt ögat kunde nå. Men det var det säkerligen inte många tv-tittare hemma som anade.

Att avsnitten spelas in så långt innan bygger givetvis också en stor dos förtroende – och hemlighetsmakeri. För Expressen har frågeredaktören Jenny Svensson 2019 berättat om hur allt egentligen lyckas vara hemligt:

– Vår publik vid inspelningarna i oktober är trogna fans och skulle inte drömma om att läcka svaren, vad vi vet. Däremot kan de ju sitta i soffan hemma när programmet sänds och briljera.

Annons

Detsamma gäller alla de stöter på ute i landet när de gör sina frågefilmer. De får inte gå ut på sociala medier och skryta om att deras ort är en fråga i På spåret:

– Vi ber alla vi träffar på svenska orter att vara tysta om sin medverkan. De kan handla om ett halvår innan programmet sänds. Det funkar oftast, säger hon till tidningen.

Foto: SVT

Annons