Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bo Holmströms sista intervju

18 okt, 2017, 13:58 
Rebecca Wictor
"Diabetesen knäckte mig", säger Holmström i den sista intervju han gjorde.
Annons

Stjärnreportern Bo Holmström rapporterade från krigshärdar och utsatte sig för faror världen över. Men det var en sjukdom som bidrog till hans död.

Bo Holmström gjorde sig känd för att vara både tuff och rak i sin stil. Som reporter backade han aldrig för faran och kunde, med oklanderlig bena, rapportera från brännpunkter över hela världen. “Lägg ut, lägg ut!”-klippet från bevakningen av terrordådet på Västtyska ambassaden 1975 har blivit synonymt med hans gärning men själv tyckte Bo Holmström bara att det var en av tusentals händelser han hade varit med och rapporterat om.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det blev över 50 år i detta ytterst omväxlande yrke som journalist. Jag har varit med på konflikter, krig, revolutioner och jag har sett människor skjutas och sprängas i bitar. Aldrig någonsin blivit skadad eller träffad. Men diabetes knäckte mig, berättar Bo Holmström i vad som skulle bli hans sista intervju för dokumentären “Leva utan att dö-en film om diabetes”.

Annons

Bo Holmström gick bort tidigare i oktober 2017. Sin sista tid i livet bodde han på ett vårdboende och var rullstolsburen efter att ha amputerat ena benet.

Bo Holmström led, precis som runt 400 000 svenskar, av diabetes 2.

I en intervju förbannade han dessutom en ovana som hängt med honom sedan han var ung.

– En anledning till att jag fick flimmerproblem med pumpen och därmed sämre blodcirkulation var rökningen. Den förbannade rökningen som jag höll på med sedan jag var grabb och då det ­roligaste var att köpa två lösa Boy-cigarretter. Det blev nästan ett paket om dagen under min långa journalistresa – mitt största misstag, berättade Holmström för tidningen 2016.

Molly Sandén berättar

Bo Holmströms sista intervju är en av många där kända, och okända, svenskar om hur det är att leva med diabetes.

I dokumentären berättar till exempel Hasse “Kvinnaböske” Andersson, 69, (diabetes 2) och Molly Sandén, 25, (Diabetes 1) om sina erfarenheter.

Annons

– Insulinet som jag tar dagligen är både botemedlet och giftet på samma gång, säger Molly Sandén i dokumentären.

Programledare i dokumentären är Peter Jihde som själv lider av diabetes 1.

– Det känns som den mest betydelsefulla uppgift jag gjort i tv. Att missionera om den här sjukdomen har varit en stor del av mitt liv de senaste fem åren, då jag fick den, har Peter Jihde sagt om uppdraget som även innebär att han leder en diabetesgala i TV.

På galan kommer även Bo Holmströms minne att hedras.

“Leva utan att dö – en film om diabetes” sänds den 9 november kl. 20:00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Peter Jihde. Foto: TV3/Eva Edsjö

SE INSLAGET MED BO HOLMSTRÖM HÄR:

Bosse Holmström om diabetesen: "Knäckte mig"Brand logo
Bosse Holmström om diabetesen: "Knäckte mig"

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons