Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Börje Salmings svåra tid med ALS – kan inte längre prata

18 okt, 2022, 17:00 
AvIbraheem Alsalman

Den svenske hockeyikonen bryter tystnaden och berättar om vardagen med ALS.

Annons
5 saker du inte visste om Ulf KristerssonBrand logo
5 saker du inte visste om Ulf Kristersson

Få spelare har betytt så mycket för så många som Börje Salming har gjort.

Den svenske hockeyikonen spelade i NHL med Toronto Maple Leafs och stod för smått ofattbara 787 poäng (150+637) på 1148 matcher. Han har även vunnit SM-guldet med Brynäs 1971 och 1972. Totalt spelade han 16 säsonger i Toronto plus en säsong en i Detroit.

För drygt en månad sedan meddelade ikonen att han hade drabbats av ALS – som än i dag inte har botemedel. Men mediciner kan lindra några av symtomen.

I en öppen och känslosam intervju med Expressen berättar han och frun Pia om den tuffa kampen han går igenom dagligen. Numera måste en Ipad hjälpa Börje för att få fram orden och hans ALS gör att han inte längre kan prata.

'– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Pia till tidningen.

Annons

Börje Salming svåra tid med ALS – kan inte längre prata

De berättar sedan hur allt började.

De första indikationerna på att något var fel kom i februari i år. Det ryckte i Börjes muskler på ett ovanligt sätt. I mars blev han tvungen att hoppa av en jippomatch med gamla Tre Kronor-legendarer.

Sedan kom mardrömsbeskedet.

Det var ALS.

I samma intervju med Expressen berättar att de fick hjälp av markörer i ryggmärgsvätskan kan mäta hur aggressiv ALS det är frågan om. Lägre är bättre. Patienter som kan leva länge med ALS, uppåt sju år, har kring 500 såna markörer. Börjes värden var över 1 500. Tre gånger så högt.

– Jag lämnar honom någon timme, jag går ner och tränar eller går ut och går. Men det är klart, man har alltid den här oron, att nåt ska hända. Men det finns alltså inte vård i hemmet som fungerar för folk som är sjuka i ALS. Och jag är så jävla frustrerad och förbannad och ledsen, det här är så sjukt, säger Pia med tårar i ögonen.

Annons