Bråken som skakat relationerna i svenska kändiseliten: "Vidrig människa"

25 apr, 2021, 07:00 
AvLinus Brännström

Den svenska kändisvärlden känns ofta som en klubb för inbördes beundran.
Men emellanåt skär det sig rejält – här är stjärnorna som har kastat skit, hånat och kallat varandra för pissmyror, mediehoror och svin.

Annons
Marie Mandelmann om bråket: ”Jag sa nej”
Marie Mandelmann om bråket: ”Jag sa nej”

De svenska kändisarna stöttar ofta varandra – de hyllar varandras shower, de gillar varandras inlägg på sociala medier och de kramas i diverse tv-program.

Men det är inte alltid frid och fröjd i stjärnornas värld.

Skäringer och Zytomierska.

Mia Skäringers och Katrin Zytomierskas viktbråk

2017 bröt ett offentligt storgräl ut mellan Mia Skäringer och Katrin Zytomierska. Allt började med ett inlägg från Zytomierska på Instagram där hon skrev att hon var glad över att bo på Östermalm i Stockholm för att folk är smalare där.

”Jag inser att det inte är mode att vara smal överallt. Det är nog bara i vissa städer som det är mode. Här är det inte mode. Hade jag bott i en förort eller vilken stad som helst i Sverige förutom Stockholm så hade jag nog verkligen inte bantat mer utan känt mig väldigt nöjd just nu. Tur att jag bor på Östermalm där tjejerna är väldigt smala för jag känner mig inte alls nöjd så här."

Annons

Inlägget fick Skäringer att se rött och hon gick till attack i sin och Anna Mannheimers podd – de uppmanade till och med till bojkott av Zytomierska.

– Det är liksom att säga på något sätt att: ”Men här är vi så sjuka och konstiga så jag vill bo här där man föder ätstörningar. För jag vill också vara lite störd", sa Skäringer i podden.

Zytomierska uttalade sig sedan i Expressen om att Skäringer var barnslig:

– Bara för att jag inte tycker lika som Mia Skäringer så skulle jag inte bete mig så barnsligt att jag skulle uppmana folk att sluta följa henne. Men det får stå för henne.

Katrin Zytomierska valde senare att radera inlägget, som också kritiserades av bland andra Stina Wollter.

Filip och Sofia.

Filip Hammars attacker mot Bindefeld – och prinsessan Sofia

En kändis som sällan skräder orden är Filip Hammar, ena halvan av programledarduon Filip och Fredrik. Genom åren har han varit iblandad i offentliga bråk med såväl Petra Mede, som han kallat "primadonna", och Calle Schulman.

Annons

Ännu mer uppmärksammat är Hammars långdragna bråk med festfixaren Micael Bindefeld. 2016 anklagade han Bindefeld för att behandla sin personal illa – enligt Hammar ska Bindefeld efter det ha blockat honom på Instagram.

Båda två var senare gäster på Felix Herngrens 50-årsfest och stämningen ska då ha varit fortsatt frostig.

– Jag tror att Bindefeld är rädd för mig, om jag ska vara helt ärlig. Tidigare genom åren har hans patenterade straff varit att stryka folk från gästlistan. Men eftersom jag aldrig är på hans fester så har ju han inte det kortet, sa Filip Hammar i "Filip och Fredriks podcast".

Inför prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop 2015 gick Filip Hammar också till attack.

"Fan vad man hoppas att allt går åt helvete för prinsessan Sofias vidriga överklass-charity", skrev Hammar på Twitter på självaste bröllopsdagen och syftade på Project Playground.

Recept.se Nyhetsbrev

I ett försvarstal i tv-programmet "Breaking news" förklarade sedan Filip Hammar att han menade att Project Playground skapats för att "tvätta Sofias varumärke" då kungahuset har ett "behov av renhet".

Annons

– Hon hade varit med i "Paradise hotel "och poserat med en bikini och en boaorm i tidningen Slitz och för mig och alla andra normala människor är det här ingenting att dömas för. Men i ett konservativt kungahus hickade man naturligtvis till och det stod snabbt klart att en annan sida av Sofia måste lyftas fram, sa Filip Hammar.

Leif GW Persson och Carolina Gynning.

Carolina Gynnings och Leif GW Perssons hånfulla vinbråk

Många kändisar har lanserat viner genom åren. Huruvida de är goda eller inte råder det förstås delade meningar om – klart är i alla fall att Leif GW Persson inte är särskilt förtjust i Carolina Gynnings drycker.

– Ofta är rosévinerna för söta, läskeblask, party-party, nä. Jag drack ett som var förskräckligt: Carolina Gynnings rosé. Det var hemskt. Jag kan tänka mig att det riktar sig till en publik med tonåriga tjejer, sa polisprofessorn i en intervju med Svenska Dagbladet 2019.

Annons

Gynning blev rasande och skrev på Instagram att hon inte ens har något rosévin – samtidigt hånade hon Leif GW Perssons vikt och det rosévin han själv lanserat.

”Att ge ut ett kändisrosévin idag känns ju lika hett som ditt bukfett”, skrev hon i ett Instagraminlägg som hon senare raderade och bad om ursäkt för.

Leif GW Persson ville inte kommentera vikthånet men sa till Aftonbladet att oavsett vilken sorts vin det var som Gynning satt sitt namn på så var det undermåligt.

– Det var ett uselt vin, sa han till tidningen.

Malmsjö och Persbrandt.

Jan Malmsjös och Marie Göranzons fejder med kollegorna

Teaterparet Jan Malmsjö och Marie Göranzon har varit gifta i snart 50 år och de står alltid vid varandras sida – även när det blir bråk.

Annons

Som 2007 när de spelade tillsammans i "Måsen" på Dramaten när Mikael Persbrandt plötsligt hoppade av föreställningen. Malmsjö sa senare i SVT att det var "det svinaktigaste" han varit med om och vägrade samtidigt ta Persbrandts namn i sin mun.

– Avhopparen, han har pissat på oss, sa Malmsjö.

I en intervju med Aftonbladet ville inte heller Göranzon nämna Persbrandt vid namn.

– Jag orkar inte nämna det där namnet. Han ska bort. Ut ur leken helt och hållet. Det här kan få mig att sluta med teater. Jag är så fruktansvärt ledsen så jag tycker inte att det är roligt längre, förklarade hon.

Dramatikern Lars Norén, som dog i början av året, hamnade också i luven med Göranzon och Malmsjö. I sin omtalade "En dramatikers dagbok" från 2008 gick han till flera verbala attacker mot paret, bland annat skrev han att Malmsjö var alkoholist och liknande Göranzon vid "en förlamad slutmuskel".

Norén hade då samarbetet med paret vid flera tillfällen och i "Stjärnorna på slottet" 2011 beskrev Marie Göranzon dramatikerns ord som en chock.

Annons

– Det var ju vi som tog honom till Dramaten för att regissera. Vi hade ett samarbete som han sen ville fortsätta. Jag bara tänkte: "Jävla svin". Som vi hjälpte dig in i det här jobbet, sa hon i programmet och förklarade att hon aldrig mer skulle medverka i eller ens se en Norénpjäs.

– Om det är den sista roll jag erbjuds på jorden så gör jag inte något som han har skrivit.

Ulf Brunnberg har attackerat flera kollegor. Foto: IBL

Brunnbergs attack på Ranelid och Gardell: "Mediehoror"

Just "Stjärnorna på slottet" tycks ofta vara en grogrund för bråk – både i själva programmet men också i intervjuerna omkring det. Inför säsongen 2010/2011 gick skådespelaren Ulf Brunnberg till attack mot flera stjärnor som medverkat under tidigare år.

I en intervju med Expressen sa han att det under tidigare säsonger varit "en del mediehoror" i programmet och pekade specifikt ut Jonas Gardell och Björn Ranelid.

Annons

– Han säger väl aldrig nej till att sätta sig vid en mikrofon eller kamera och babbla en massa skit, missionera om sitt liv, sa Brunnberg till tidningen om Gardell.

Ranelid blev rejält uppröd och kallade Brunnbergs uttalande för en absurd och falsk utsaga.

Jonas Gardell svarade på attacken i ett mejl till Expressen:

"Jag vet inte varför Ulf Brunnberg väljer att förtala mig. Det är alltid tråkigt att bli smutskastad och hånad av människor som man inte känner, men jag ser ingen anledning att säga något elakt om honom tillbaka."

Pernilla Wahlgren och Gunilla Persson.

Gunilla Persson: "Pernilla Wahlgren är en pissmyra"

Pernilla Wahlgren och Hollywoodfrun Gunilla Persson har legat i luven på varandra under flera år. På sin blogg har Pernilla kallat Gunilla allt från "svin" till "vidrig människa".

Annons

"Vi är nog många av oss som följer Hollywoodfruar och som sitter hemma i sofforna och bara vill ta den här sjuka Gunilla Persson och låsa in henne nånstans och kasta bort nyckeln! Vidrigare människa får man leta efter!!", skrev Pernilla i ett inlägg 2011.

När Expressen 2012 bad Gunilla Persson bemöta ett av påhoppen påstod hon sig inte känna till Pernilla Wahlgren.

– Pernilla Wahlgren? Henne känner jag inte till? Jag har inte koll på sådana där småkändisar, sa hon till tidningen och förklarade samtidigt att hon skulle ha stämt Pernilla om Sverige hade haft "fungerade lagar".

I en intervju med Hänt Extra kallade Gunilla sedan Pernilla för "pissmyra".

– Pernilla är en pissmyra som bara säger så där för att få publicitet. Det vore önskvärt om hon kunde skaffa sig en egen karriär och sluta rida på min popularitet, sa Gunilla och krävde samtidigt att Pernilla skulle be om ursäkt på sina bara knän.

Montazami och Läckberg.

Camilla Läckbergs divabråk med Maria Montazami

Gunilla Persson är inte den enda Hollywoodfrun som hamnat i offentliga bråk genom åren. Även Maria Montazami har dragits in i en fejd – med deckardrottningen Camilla Läckberg.

Annons

I samband med premiären av "Svenska Hollywoodfruar" 2013 skrev Läckberg på Instagram att Maria Montazami inte är lika trevlig i verkligheten som hon framstår i serien.

– Det känns fel att hon får fortsätta att måla upp en bild som inte alls stämmer. Ingen vill vara den första att öppna munnen, men någon måste vara den första att säga att kejsaren är naken, förklarade Läckberg sitt inlägg för Expressen och kallade samtidigt Montazami för en diva.

Hon berättade bland annat om en middag i Stockholm där Montazami ska ha varit otrevlig.

– Det var en djupt obehaglig stämning. Hon var fruktansvärt obehaglig i sitt sätt att vara mot mig. Hon pekade finger åt en i mitt sällskap. Hon svarade knappt på tilltal, var väldigt otrevlig. Inte bara mot mig, men framför allt mot mig, sa Läckberg till Expressen.

Maria Montazami själv kände inte alls igen sig i Camilla Läckbergs uttalanden. Några år senare förklarade de båda stjärnorna att de talat ut över mejl och begravt stridsyxan.

Annons