Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Bråket inför Guldbaggegalan – kommer bojkotta: "Det är olyckligt"

15 jan, 2024, 17:30 
Krister Henriksson och Guldbaggegalan

En ändring av Guldbaggens upplägg har lett till bråk.

Annons

Guldbaggegalan blir lite annorlunda i år. En ny regel stipulerar att debutanter stoppas från att kunna nomineras till skådespelarpriserna. För att vara tillgänglig för tävlan måste man ha gjort minst en roll tidigare.

Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattanBrand logo
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

Stort bråk i Guldbaggegalan efter regeländringen

Debutanter som Granit Rushiti i Jag är Zlatan eller Sofia Kappel i Pleasure hade alltså stoppats med de nya reglerna.

– Alla kategorier som nomineras ska gå till yrkesverksamma, men det har inte alltid gällt skådespelarkategorierna. Det har skapat debatt hos dem som har jobbat några år i branschen och den diskussionen har pågått i tio år, säger Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson till TT.

Krister Henriksson och Guldbaggegalan
Krister är besviken!

Skådespelaren Maria Lundqvist har själv vunnit två Guldbaggar. En för huvudrollen i Den bästa av mödrar och en för bästa biroll i Himlens hjärta.

Annons

Hon ställer sig bakom Guldbaggens beslut.

– Att plocka en fantastisk person till ett förstagångsgestaltande, det är inte samma som att titulera sig skådespelare. Det här är ett skådespelarpris, för någon som gjort en uttänkt, medveten gestaltning, säger Maria i Sveriges Radio-programmet Talkshow i P1.

– Om du gör ditt livs roll för att du typecastas, du har plockats in för att du kan göra bara det… i film kan man ju göra det, man kan plocka in en tjej eller en kille från gatan och det funkar. Men det är inte lika med ett skådespelarpris.

Skådespelarkollegan Krister Henriksson är desto mer kritisk.

– Jag tycker att det är olyckligt, säger Krister i SVT:s Morgonstudion.

– Jag tycker att det Guldbaggejuryn skulle göra är att öka antalet priser, så blir föreställningen generösare. Jag tycker att det är en snål galaföreställning. Jag tycker den är tråkig att titta på.

Bojkottar Guldbaggegalan – efter beslutet

Beslutet har lett till en bojkott. Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har meddelat att de inte tänker bevaka galan – som en protest mot att debutanterna stängs ute från priserna.

Guldbaggegalan hålls på Cirkus i Stockholm ikväll och sänds på SVT1 klockan 20.00.

Annons