Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bråket mellan TV-profilerna – störde sig på hans dialekt: "Vägrade umgås"

17 feb, 2024, 14:00 
Björn Ferry och Carl Johan Bergman
Per Frisell
Carl Johan Bergman och Björn Ferry har inte alltid varit bästa vänner.
Annons

Carl Johan Bergman och Björn Ferry var länge Sveriges två största skidskytteförmågor. De tävlade både med och mot varandra, och har flera gemensamma medaljer i stafett.

Men deras relation har genomgått förändringar. Det har varit kyligt mellan Carl Johan och Björn, visar det sig.

Gunde Svan i tårar efter känslosamma fråganBrand logo
Gunde Svan i tårar efter känslosamma frågan

Bråk mellan TV-profilerna Björn Ferry och Carl Johan Bergman

I en intervju med Expressen berättar Carl Johan att det var något så oväntat som dialekter som satte käppar i vänskapshjulet för de båda profilerna. De gjorde lumpen ihop, men Carl Johans värmländska fick Björn att distansera sig.

Björn Ferry och Carl Johan Bergman
När Björn och Carl Johan var kungar i spåren!Anette Karlsen

– Björn umgicks inte med mig de första sju månaderna, han menade att han inte förstod vad jag sa. Så de tre sista månaderna av lumpen anpassade jag min dialekt och då började vi umgås, säger Carl Johan till Expressen.

Annons

Nu talar Carl Johan en annan sorts svenska. Han är gift med en norska, Liv-Kjersti, och har tillbringat över två decennier i Lillehammer.

Det har satt sina spår på dialekten.

– Då började jag blanda in norska. Men när vi fick barn gick jag tillbaka lite till svenska igen. Jag vill inte att de ska lära sig någon halvnorska, så jag och barnen pratar svenska med varandra, säger Carl Johan.

Har gått samma väg och blivit tv-experter

Numera är det just språket som är Carl Johans viktigaste verktyg. Precis som Björn har han sadlat om sedan skidskyttegeväret hamnade på hyllan och blivit tv- och radioexpert. Han har jobbat i TV4, Discovery och är nu på Sveriges Radio.

Ett tufft uppdrag.

– Du ska hela tiden beskriva vad du ser, och i skidskytte händer det saker hela tiden. Det gäller att vara ganska strikt, vad vi ska vi ta in i sändning och inte. Sprint och distans är egentligen hemskt att göra i radio, säger Carl Johan.

Annons