Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Felix och Måns Herngrens hemliga lyxliv – mångmiljonregnet avslöjat

29 maj, 2021, 15:00 
Lars Johansson
Felix och Måns Herngrens galna miljonregn
Felix Herngren är en av de absolut mäktigaste och rikaste spelarna inom svensk film och tv. Tillsammans med storebror Måns Herngren levererar han framgång efter framgång – och miljonerna rullar in.
– Ja, pengar är inte allt men det gör stor skillnad ibland, säger lillebror Herngren.
Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

"Störst av allt", "Bonusfamiljen”", "Solsidan" och "Sjölyckan". Lägg till filmversionen av "Solsidan", "Berts dagbok", "Se upp för Jönssonligan" och sist men kanske inte minst två gånger "Hundraåringen som...".

Det är inget snack om att Felix Herngren, 54, med produktionsbolaget FLX är ohotad kung av framgång och kreativitet när det kommer till tv-serier och film. Vid sin sida har han ofta storebror Måns Herngren, 56, som även han har en lång och succéartad yrkeskarriär bakom sig, "Adam & Eva", "Klassfesten" och "Underbar och älskad av alla".

Och går det bra så rullar pengarna in.

2019 sålde Felix Herngren och FLX-partnern Pontus Edgren 68,9 procent av aktierna i bolaget till SF Studios. För det fick Bonnier-koncernen hosta upp 144 miljoner kronor. Det går inte att se exakt vad lillebror Herngren tjänade i samband med jätteaffären, men hans privata aktiebolag blev 53 miljoner kronor rikare. Årsredovisningen visar också att han gav sig själv en utdelning på 73 miljoner kronor.

Felix och Clara Herngren
Felix Herngren men frun Clara Herngren

Felix Herngren berättar om mångmiljonregnet

För Aftonbladet har Felix Herngren berättat om den guldkantade försäljningen av FLX.

Annons

– Jag är glad för att det har gått så bra, det är jag väldigt tacksam för, säger han.

– Det känns naturligtvis väldigt skönt att få lite pengar själv av detta. Det är jag mycket tacksam för.

Han fortsatte:

– Jag kände väl att det nästan... jag ska inte säga att det blev för stort, men jag tycker om att göra film och tv och kände att ansvaret blev lite för betungande. jag kände att jag vill fokusera mer på att göra film helt enkelt, än att leda ett företag. Det blir väldigt många beslut, mer och mer handlar om ekonomi och personalfrågor och annat som jag är mindre road av faktiskt, säger han.

Sammanlagt omsätter bolagen Felix Herngren är inblandade i 100-tals miljoner kronor. Han har fortfarande månadslön från FLX och därifrån landade det 2019 1 779 800 kronor på kontot. Det vill säga en månadslön på 148 316 kronor.

Felix Herngren har tidigare berättat för King Magazine:

Annons

– Tittar man per arbetstimme ger tv mer än både reklam och film. I reklambranschen skärs budgetarna ner och i en långfilmsproduktion är det sjukt många som ska dela på kakan. Jag vet inte hur många miljoner "Hundraåringen" spelade in, men jag kan säga att det inte blev mycket kvar när alla fått sitt.

Solsidan har blivit en hejdundrande succé. Såväl Felix Herngren som storebrodern Måns Herngren har jobbat med produktionen. På bilden: Josephine Bornebusch som Mickan, Johan Rheborg som Fredde, Felix Herngren som Alex och Mia Skäringer som Anna.

Felix Herngren bor på exklusiva 151 kvadratmeter

Men det där har ju som sagt ordnat upp sig ganska rejält idag.

Felix Herngren bor tillsammans med hustrun Clara Herngren på mycket exklusiva adressen Tysta Gatan på Östermalm i Stockholm. Hösten 2020 såldes en grannvåning på 193 kvadratmeter för över 37 000 000 kronor. Själva lever Felix Herngren och hustrun, samt deras barn, i en hyresrätt på 151 kvadratmeter.

Annons

Paret har även ett fritidshus i Nacka som de köpte för 13, 5 miljoner kronor. Sitt andra fritidshus, det på Gotland, lades dock ut till försäljning för 4,9 miljoner kronor. Det är byggt 1850 och har en 7 000 kvadratmeter stor tomt. Förutom orangeri, gäststuga och stor pool finns här också ett aktivitetshus där man kan träna och ha fest.

Ha fester ja. Det är lätt att få uppfattningen att Felix Herngren är en lite tillbakadragen herre. Men han gillar att slå på stort.

Varje år vid jul anordnar Felix Herngren en överdådig herrmiddag på Operakällaren i Stockholm. Champagne och starksprit i glasen, hummer, löjrom och andra läckerheter på tallrikarna.

Bland gästerna märks Kristian Luuk, prins Daniel, Henrik Dorsin, Leif GW Persson, styrelseproffset Michael Storåkers, Henrik Schyffert, Fredrik Wikingsson, Jan Helin, Fredrik Wikingsson och David Batra.

Annons

– Det brukar verkligen vara jättetrevligt och supergeneröst. En del brukar knoppa av efter att de ätit men lunchen brukar brukar absolut övergå i middag och så vidare, har entreprenören Calle Schulman berättat för Expressen.

– Men det är alltid väldigt roligt och trevligt.

Leif GW Persson har berättat för Expressen:

– Det är påtagligt generöst. Det kan inte vara gratis om jag säger så. Jag är gammal och trött så jag brukar gå hem när jag har ätit färdigt men de andra brukar hålla på till någon gång efter midnatt. Men de är ju betydligt yngre än jag.

Måns Herngren bor på Södermalm i Stockholm

Med på den stora balunsen är givetvis också Måns Herngren. Även om han inte kan mäta sig gentemot sin lillebror vad gäller framgång pengamässigt så har det inte gått direkt dåligt för honom heller.

Han bor tillsammans med sin Katalin Bachry Herngren i en bostadsrätt på Folkungagatan, Södermalm, i Stockholm som är värderad till 10 800 000 kronor.

Annons

Måns Herngrens bolag Encyklopiaden omsatte 2019 1 897 000 kronor och vinstmarginalen var tolv procent. Han är även vice verkställande direktör i Meropa Film AB.

–Vi är mer lika idag jämfört med för tjugo år sedan. När våra första barn var små bodde vi skitnära varandra på Lidingö, men vi träffades nästan aldrig. Om vi hade bott så där nära varandra idag, hade vi setts mycket mer. Vi har en väldigt nära relation. Hörs ofta och åker på syskonresor, har Måns Herngren berättat för ICA-Kuriren om sin relation till Felix.

Lillebror svarade då:

–Vi har också lättare att jobba ihop idag jämfört med för 20 år sedan. Vi har blivit lugnare och tryggare i det vi gör. Vi behöver inte längre bevisa att vi kan regissera en film. Vi är båda ganska pilliga med det vi gör och vill absolut inte släppa iväg något som inte känns fantastiskt, men det är lite mindre skitnödigt nu. Första åren var på liv och död. Nu är det lite mindre desperat.

Foto: TT

Annons