Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

C-Joe tvingades fly – artisten nära dö i svår bilolycka

09 feb, 2024, 02:00 
Lars Johansson
Det var ytterst nära att C-Joe omkom i en svår bilolycka tillsammans med sin far.
Först tvingades C-Joe, 32, fly det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone – sedan var det nära att han omkom i en våldsam bilkrasch.
– Gud var på plats. Det fanns ingenting jag kunde göra åt saken. Någonting skyddade oss. Det är ofattbart, har afrobeat-stjärnan berättat för Östersunds-Posten om olyckan.
Nu debuterar artisten i Melodifestivalen med den Lejonkungen-doftande "Ahumma".
Annons
Mellostjärnans kärleksavslöjande om Carl PhilipBrand logo
Mellostjärnans kärleksavslöjande om Carl Philip

C-Joe, eller Charles Koroma som han egentligen heter, föddes ursprungligen i Sierra Leone. Men när han bara var tio år tvingades familjen fly det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone.

50 000 människor dog i striderna, många stympades och torterades. FN beräknar att hälften av befolkningen, 2, 5 miljoner, blev internflykingar, alltså var tvungna att lämna sina hem men befann sig fortfarande inom landets gränser.

C-Joe och hans släkt hamnade först i Lycksele, sedan blev det Gävle och det var där han och ett gäng kompisar bildade musikkollektivet G-Force. Artisten anses vara en pionjär inom svensk afrobeat och har nått framgång såväl här hemma som internationellt. Låtar som "Love on the Dance Floor" och "Money" har blivit hits.

Annons
C-Joe
C-Joe flydde flydde Sierra Leone och hamnade i Lycksele.Björn Larsson Rosvall/TT

C-Joe nära dö i svår bilolycka

Men det var ytterst nära att det inte blivit någon Melodifestivalen-debut för C-Joe.

Tillsammans med sin pappa Samuel befann han sig i bil strax utanför Linköping då styrningen plötsligt slutade fungera. Hastigheten var 120 kilometer i timmen, artisten kunde efter en omkörning inte svänga tillbaka in i den högra filen. För att undvika E4:ans mitträcke kämpade C-Joe allt han kunde bakom ratten.

– Jag kände vibrationer och att bilen drog sig åt vänster. Jag fick panik, styrde jättehårt åt höger. Samtidigt som jag bromsade voltade bilen ner i diket och vi hamnade upp och ner, har afrobeat-stjärnan berättat för Östersunds-Posten.

Annons

C-Joe lyckades sparka upp bildörren och fick ut sin far ur fordonet. Och de hade änglavakt. Ingen av dem fick en skråma.

– Polisen betonade hur lyckligt lottade vi var. Att nio av tio olyckor av det här slaget slutar i handikapp för livet eller döden, fortsatte sångaren till Östersunds-Posten.

– Gud var på plats. Det fanns ingenting jag kunde göra åt saken. Någonting skyddade oss. Det är ofattbart. Jag uppskattar livet ännu mer nu. Jag har fått chans till. Det första jag och pappa gjorde när vi kom ur bilen var att tacka Gud. För mig är det här ett bevis på att Gud finns.

Annons

Numera är C-Joe förutom artist även socionom och gruppchef på socialförvaltningen i Vallentuna. Och kollegorna är oerhört taggade på att få se honom uppträda i landets största musiktävling:

– De är superstöttande. De har alltid vetat om att jag håller på med musik och har haft spelningar på somrarna. Sen kanske de inte fattat att jag jobbat professionellt. Jag tror inte att afrobeat är en genre som är så stor bland folk som jobbar inom socialt arbete. Men ungdomarna jag spelar med har koll! Men nu har mina arbetskamrater sett mina videos. Den största chocken för dem var när jag kom med i Mellon, berättar C-Joe för Mitt i.

C-Joe
C-Joe uppträder med låten ”Ahumma” i Melodifestivalen 2024.Björn Larsson Rosvall/TT
Annons

Därför heter låten ”Ahumma”

Drömmen ät givetvis att gå vidare till finalen i Friends arena. Han säger till Mitt i:

– Jag tänker att musikaliskt öppnar jag en dörr mot svenska folket. Jag vill gå in och se vad som finns där. Men jag kommer alltid att vara socionom. Jag tar det lite som det kommer och försöker njuta av den här resan. Jag har en bra arbetsgivare som förstår mig.

Sitt tävlingsbidrag beskriver C-Joe så här:

– Den är jättehärlig. Den heter "Ahumma" och är inspirerad av meditationsordet Aum och att man ska jobba med sitt inre välmående. Det är harmoniskt och mycket glädje. Man ska må bra när man lyssnar på den. Jag vill att publiken ska må bra och att vi på scen ska må bra. Men det är ingen lugn låt, det är upptempo.

C-Joe
C-Joe framför låten ”Ahumma” under ett genrep inför Melodifestivalen 2024.Björn Larsson Rosvall/TT

Foto: TT

Annons