Carin Hjulströms fruktansvärda plågor efter att ha blivit utkastad av SVT: "Pinsamt"

Carin Hjulströms fruktansvärda plågor efter att ha blivit utkastad av SVT: "Pinsamt"

Fredrik Sandberg/TT

Carin Hjulström berättar om sin svåra tid.

5 saker du inte visste om ”Stjärnorna på slottet”
1:07

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om ”Stjärnorna på slottet”

(1:07)

Slå på ljud

Carin Hjulström gjorde sin första stora tv-uppdrag på 1980-talet och hon har sedan dess programlett flera program, däribland Melodifestivalen.

Nu har hon skrivit en bok tillsammans med överläkare Karsten Ahlbeck, Överlista smärtan. Carin har själv diagnosen långvarig smärta, en diagnos hon fick kämpa över tio år för att få.

Carin Hjulström

Du är en sån kämpe, Carin!

Fredrik Sandberg/TT

Carin Hjulström har haft svåra smärtor

2010 gjorde en virusinfektion att Carin drabbades av nervsmärta i ryggslutet och ner i vänster ben. Hon fick, på uppmaning av läkarna, testa en rad olika behandlingar – men ingen hjälpte.

– Det var pinsamt och jag ville inte låta som en simulant eller kverulant, säger Carin i en intervju med Hemmets journal.

– Jag hamnade på akuten, men trots utredning hittade man inget fel. Till sist föreslog överläkaren på medicinkliniken en remiss till smärtkliniken.

Där träffade Karsten Ahlbeck, som lyckades hjälpa henne. Inte bara genom en ny medicinering, utan också med ett nytt slags förhållningssätt till smärtan.

– Nu vet jag också hur viktigt det är att exponera sig för det man är rädd för och våga utsätta sig för smärta. Förut var jag rädd att jag skulle få ännu mera ont om jag rörde på mig. Jag var ensamstående med två barn och två hundar, jag måste kunna ta hand om hem, familj och jobb. Vem skulle annars göra det? säger Carin.

"Vill inte låta den ta över mitt liv"

I boken beskriver Carin och Karsten olika slags taktiker som kan hjälpa människor som lider av kronisk smärta.

– I dag kan jag förhålla mig till smärtan genom att knuffa in den i ett hörn av hjärnan och inte låta den ta över mitt liv. Och tack vare medicineringen har den värsta smärtan filtrerats bort, säger Carin.

Smärtorna har inte utgjort Carins enda motgångar i livet. För några år sedan skrev hon en uppmärksammad text i GP om hur SVT plötsligt dumpade henne 2008, när kontraktet för hennes talkshow gick ut.

"Jag fattade ingenting. Och jag kunde omöjligen svara på omgivningens förundrade frågor. Från att ha varit en av SVT Göteborgs mest produktiva programledare som hela tiden levererat det jag blivit anlitad för var det som om jag inte fanns. Under tjugotvå år gav jag SVT allt jag hade", skriver Carin i krönikan.