Carina Bergfeldts beteende mot gästen väcker ilska: ”Fruktansvärd”

20 mar, 2023, 11:30 

Ilskan efter Carina Bergfeldts intervju växer.

Annons

I säsongsavslutningen av Carina Bergfeldts talkshow berättade festfixaren Micael Bindefeld och maken Nicklas att de använt sig av en surrogatmamma för att få barn.

Här tillrättavisas Carina Bergfeldt – efter miljonmissen
Här tillrättavisas Carina Bergfeldt – efter miljonmissen

Eftersom surrogatmödraskap inte är tillåtet i Sverige åkte paret till USA, där de erbjöds flera alternativ på vilka genetiska egenskaper barnet skulle ha, berättar Micael Bindefeld. Där fick de även bestämma sonens genetiska egenskaper, något som krävde flera intervjuer och möten.

– Man får ju reda på vad hon har för sportintresse, om hon har bollsinne, musikalitet, sa Micael Bindefeld.

”Skrattar åt något som inte borde vara tillåtet”

Intervjun möttes av stenhård kritik. Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, skrev i dagens ETC att ”de beskriver hur de betalar för att designa ett barn”.

Annons

”Det är en Handmaids tale-dystopi på bästa sändningstid där gäster och programledare skrattar åt något som inte borde vara tillåtet. Dessutom i public service”, skrev Clara Berglund.

Kritiken: ”Går aldrig att veta”

Även Aftonblades krönikör Irena Pozar har reagerat kraftigt på intervjun och skriver:

”Att det möjligen finns enskilda kvinnor som gör det av helt fri vilja är irrelevant. En enskild kvinnas önskan kan aldrig väga tyngre än kvinnors kollektiva rätt att inte exploateras. Aldrig kan någon annans barnlängtan rättfärdiga en industri som lever på att ”hyra ut” kvinnor och fucka med deras kroppar och psyken”, skriver hon och fortsätter:

”Det går aldrig att veta om en kvinna gör det frivilligt, om behovet av pengar är så stort att valet egentligen inte finns, om hon kanske ångrar sig längs vägen?”.

”Det är en fruktansvärd människosyn, och det är med stor sorg jag ser hur den normaliseras”.

Carina Bergfeldt, Nicklas och Micael Bindefeld
Carina Bergfeldt, Nicklas och Micael Bindefeld.

Carina Bergfeldts svar

Sveriges kvinnoorganisationer har efter programmet anmält SVT till Granskningsnämnden. Carina Bergfeldt, som fick hård kritik för att hon inte ställde tillräckligt kritiska frågor, kommenterade intervjun i ett inlägg på Instagram:

Annons

”Jag ställde flera frågor under intervjun om att surrogatmödraskap är kontroversiellt i Sverige, om hur makarna visste att kvinnan gjorde det frivilligt och vilken kontakt surrogatmamman hade med barnet idag, men det är naturligtvis upp till var och en att bestämma om de anser att mina frågor var kritiska nog”.

Foto: TT/Instagram/SVT

Annons