Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carl Bildts avslöjande i direktsändning – erkänner hemliga spelet om ministerposterna

18 okt, 2022, 19:30 
https://image.svenskdam.se/image-8677472?imageId=8677472&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=67.31&x=0&y=10.58
Indra Nordemar

Carl Bildt avslöjar sin eventuella comeback i regeringen.

Annons
Anna Maria avslöjar sanningen om äktenskapet med Carl Bildt: ”Så annorlunda…”Brand logo
Anna Maria avslöjar sanningen om äktenskapet med Carl Bildt: ”Så annorlunda…”

Det svenska folket har väntat med spänning, men nu är Sveriges nya regering tillsatt. På tisdagen presenterade statsminister Ulf Kristersson de nya ministrarna – tretton moderater, sex kristdemokrater och fem liberaler.

De tyngsta posterna finans, justitie, utrikes och försvar går till Moderaterna. Många av dem var väntade, men Tobias Billström som ny utrikesminister var desto mindre väntad. Det har nämligen spekulerats om Carl Bildt skulle göra en comeback.

Nu berättar han själv vad som skett bakom kulisserna.

Carl Bildt om att återvända som utrikesministern

Att Tobias Billström blev en överraskning beror på att han inte förknippas med utrikesfrågor, trots att han är en erfaren politiker. Men många väntade sig inte att han skulle tillträda just utrikesposten – där förväntade sig i stället många Carl Bildt.

Ulf Kristersson och Carl Bild samarbetar tätt.

Efter Ulfs ministerpresentation gjordes en intervju med diverse politiker och experter i Sveriges Radio. Journalisten Helena Groll passade då på att fråga Sveriges före detta utrikesminister om spekulationerna.

Annons

Carl bildt, Många hade tippat att du skulle återvända till UD, så blev det inte, varför inte?

– Nej så blev det inte, och det var ju smickrande att många tänkte det. Men jag har ju som en av mina principer här i livet att inte göra samma sak två gånger, det finns ju många andra sätt att hjälpa sin regering, säger han i Studio Ett.

Spelet bakom ministerposterna

Men fick du frågan och tackade nej?, fortsätter Groll.

– Det fördes ett resonemang men jag har varit tydlig med att det var inte det som jag tyckte var bäst, det finns annat som man kan göra.

Hur överraskande var det (med Tobias Billström reds anm.)?

– Just nu är det hanteringen av sakfrågorna i stället för att filosofera om tidigare personspekulationer som är det viktiga tycker jag, avslutar Bildt.

Även gällande Kristdemokraterna skedde en del överraskningar. Många trodde att Ebba Busch skulle få en ministerpost för Socialdepartementet. Men kommer i stället regera över energi- och näring, vilket innebär att hon bland annat ansvarar för kärnkraftfrågorna.

Foto: TT

Annons