Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carola tvingas be om ursäkt: ”Har sig själv att skylla"

11 apr, 2023, 10:00 
AvFelicia Plåt
Carola Häggkvist
Carola firar 40 år som artist 2023.

Nu ber Carola om ursäkt efter den kritiserade intervjun.

Annons

Tänk att det redan är 40 år sedan Carola Häggkvist tog hela Sverige med storm. I Melodifestivalen 1983 åkte hon rakt in i hela svenska folkets hjärtan med schlager-hiten "Främling". Hennes 40 år i rampljuset firar hon nu med en brakshow för alla hennes fans i Avicii Arena den 27 maj.

Carolas avslöjande om singellivetBrand logo
Carolas avslöjande om singellivet

Kritiserad intervju

Inför firandet gjorde hon en intervju med Svenska Dagbladet. Efter intervjun har Carola fått mycket kritik då folk tycker hon framstår som främlingsfientlig i sina uttalanden.

– Jag tycker inte man kan säga ”kom och lev som ni vill i vårt land”. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ”Den blomstertid” på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet, sa Carola och syftar på exempelvis gäng-skjutningarna som skett i Sverige, säger hon i intervjun.

Annons

Nu svarar Carola på kritiken i ett Instagram-inlägg.

– För det andra är jag uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor. Jag beklagar det verkligen. Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor vi tror att vi har svaren på, skriver hon i inlägget.

Carola menar även att intervjun skulle handla om hennes 40 år som artist men att intervjun tog en annan vändning hon inte var beredd på.

Har sig själv att skylla

PR-experten Paul Ronge tycker däremot att Carola inte behöver be om ursäkt men att hon borde vara mer förberedd med tanke på sina många år i rampljuset.

– Carola har bara sig själv att skylla. Att komma helt oförberedd till en intervju, det är som att komma till ett framträdande i badrock. Det är viktigt att fråga reportern vad det handlar om så du blir en intervjuperson och inte ett intervjuobjekt, säger han i en intervju med Svensk Dam.

Annons

Vidare säger han att Carola borde lära sig av detta och att det är "ofattbart" att hon inte redan gjort det. Men menar att hon egentligen inte har något att be om ursäkt för.

– Jag tycker inte hon hade mycket att be om ursäkt för. Jag har läst artikeln noga och hon verkar genuint ärlig. När hon säger att hon tycker det är tråkigt med skjutningarna som pågår, så tror jag hon har majoritet med sig. Hon säger i stort sett att vi inte får vara naiva och att det händer hemska saker, vilket man måste få säga utan att bli utpekad som rasist, säger Paul.

"Jimmie moment"

En annan som har kommenterat Carolas intervju är Alex Schulman. I en krönika i DN kallar han hennes uttalande för ett ”Jimmie moment”.

– Uttalandena satte fart på de sociala medierna. Högertyckarna jublade, äntligen har Carola sett ljuset. Vänstertyckarna kallade henne för rasist och islamofob. Jag tror att Carola varken är rasist eller islamofob egentligen, bara naiv, men att det är ett främlingsfientligt uttalande kommer vi inte ifrån.

– Den här hållningen Carola ger uttryck för, den här tonen, det konfliktorienterade, det slarviga generaliserandet, synen på ett ”vi och dom”, idén om att det som kommer utifrån förgiftar och förstör vårt land. Tankar som förut bara frodades på de obskyra nätforumen är nu helt och hållet normaliserade. Det är inte ett dugg konstigt att säga de här sakerna.

Annons