Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Charlotte Kalla tillsagd av Gunde Svan efter beteendet: "Du måste förstå..."

06 nov, 2023, 17:00 
AvGabriella Hall

Skiddrottningen valde att gå sin egna väg.

Annons

Hon är Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna. Med sina nio OS-medaljer är hon också en av tre svenskar som tagit hem flest.

Skidstjärnan slog igenom på stort när hon för 15 år sedan tog hem den första svenska segern i Tour de Ski. Sedan dess har Charlotte Kallas karriär präglats av pallplatser.

Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriärBrand logo
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriär

Men vägen till toppen var långt ifrån enkel. I sin nya bok "Skam den som ger sig" berättar veteranen om sin trogna följeslagare, självtvivlet. I början var det däremot andra som tvivlade.

Charlotte Kallas stökiga år

Medan Charlotte hade en dröm, som hon siktade på att uppfylla, trodde de runt om henne att det var blott en dröm. Som tonåring var hon nämligen stökig, så inte kunde väl Kalla komma in på skidgymnasiet i Gällivare.

Annons

”Du har ju druckit hembränt innan du ens har börjat gymnasiet. Du kommer aldrig att bli elitidrottare”, sa en av hennes vänner. Med facit i hand kunde vännen inte haft mer fel.

Några år senare gick hon från okänd 20-åring till internationell skidstjärna, över en natt. Men redan direkt efter Kalla korsat mållinjen var allt förändrat.

Gunde Svan uppmanar Charlotte Kalla att avstå från alkohol

Efter totalsegern i Tour de Ski flockades folk runt Kalla, men mitt i vimlet lyckades dåvarande landslagskaptenen Gunde Svan få tag på henne. Han varnade Kalla om kvällstidningarna som ville fotografera när hon vaska en flaska champagne.

– Du måste förstå att alla beslut du tar nu kommer att betyda något i framtiden. Står du för att dricka alkohol? Du måste ta ställning nu, säger Svan enligt Kalla.

Skiddrottningen hissas av Gunde Svan och Jocke Abrahamsson efter hemkomsten från tävlingen som tog henne till toppen.

Trots tillsägelsen valde Kalla att vaska.

”Bara för att han var nykterist skulle inte det behöva styra mina val. Jag tyckte att man kunde få fira med champagne när man vunnit något så här stort", skriver hon i boken.

Gunde Svan minns inte själva händelsen men berättar att han insåg vikten av vinsten, när Expressen frågar.

– Hon hade en enorm press på sig inför, var ung och rookie. Det är lätt att ryckas med och göra saker i euforin, när man dessutom har vunnit, då tänker du inte riktigt på annat. Så det är ett medvetet val när du väl gör det. Jag tror inte hon hade planerat för den där champagnen, säger han till Expressen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT

Annons