Chockbeskedet! SVT-profilens hjärta stod still i 13 minuter

Han är en av Sveriges absolut mest kända sportjournalister – men det var nära att allt tog slut för Christer Ulfbåge den där dagen på golfbanan.

Christer Ulfbåge är en av Sverige mest kända sportjournalister, och i årtionden har radiolyssnare och tv-tittare hört hans röst när han kommenterat allt från friidrott till alpint och golf. För åtta år sedan gick han i pension, det efter att ha gjort sin allra sista säsong som kommentator för vintersporter.

Nu njuter han av livet som pensionär tillsammans med frun Birgitta i huset i Tavira, Portugal, som de köpte för tre år sedan efter att ha förälskat sig i landet under en golfresa, berättar han i en intervju med Expressen. Nu under coronapandemin har paret valt att stanna i Portugal, där de känner sig säkra.

Christer Ulfbåge bor just nu i Portugal med frun Birgitta Falk

Fick hjärtstopp ute på golfbanan

Christer håller sig i god form för sin ålder, och bland favoritaktiviteterna finns såklart golfen. Men det var ute på golfbanan som livet för sju år sedan höll på att ta en ruskig vändning för SVT-profilen. Under en runda på Bro Hofs bana i Stockholm fick han plötsligt hjärtstopp, och hjärtat stod still i hela 13 minuter. Han kördes till Karolinska sjukhuset, och efter fem dagar vaknade han upp igen.

– Jag känner mig pigg i dag. Jag motionerar mer än vad jag gjort tidigare och håller i gång kroppen varje dag, säger Christer Ulfbåge till Expressen.

Christer Ulfbåge var programledare för Sportspegeln under många år, här tillsammans med Marie Lehmann.

Har vuxit som människa

Efter händelsen har han nedsatt kapacitet i hjärtat om cirka 25 procent, så det är viktigare än någonsin att hålla sig i form. Han tycker att upplevelsen har förändrat honom som person.

– Jag har inga problem att cykla eller vandra om det är platta underlag. Men det är lite värre att gå i branta backar. Det är jobbigt.

– I dag är jag mer aktsam om mig själv och om andra, säger han.

Foto: TT