Chockmissen i På spåret – pekas ut inför alla

Chockmissen i På spåret – pekas ut inför alla

Fredrik Lindström brukar ha full koll på alla språkliga detaljer, men inte den här gången.

5 skandaler i "På spåret"!
0:43

Efter reklamen: 5 skandaler i "På spåret"!

(0:43)

Slå på ljud

På spåret i SVT är inne på slutspurten och efter fredagens andra semifinal stod det klart vilka som kommer möta varandra i säsongens final och sista avsnitt nästa vecka.

Jonathan Unge och Cecilia Düringer säkrade sin plats när de slog ut förra årets vinnare Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg, och sedan tidigare hade Hanna Hellqvist och Ina Lundström slagit ut Marcus Samuelsson och Jason Diakité.

Den andra semifinalen bjöd på fin quizunderhållning som vanligt, men själva tävlingen blev aldrig riktigt spännande. När Cecilia Düringer och Jonathan Unge klarade att gissa Tbilisi redan på 10 poäng var domaren Kristian Luuk förundrad.

– Jag är lite mållös faktiskt, att ni vågade dra! säger han till duon, som knappt visste själva varför de drog så tidigt.

Fredrik Lindströms miss överraskar

Aftonbladets tv-recensent Jan-Olov Andersson ger den vinnande duon klart godkänt med en fyra i betyg, medan förlorarna får en tvåa.

”Den här gången räckte de inte alls till. Steget efter på resmålen, klart sämre på delfrågorna, som vanligt inte särskilt bra på musikfrågorna.” skriver han.

Men det Jan-Olov var mest förundrad över var en språklig miss från domaren Fredrik Lindström.

”Domaren Fredrik Lindström har under åratal varit hela Sveriges språkexpert genom tv-program där han avhandlat dialekter och annat som har med vårt språk att göra. Men när rockgruppen Thin Lizzy var en av ledtrådarna på resmålet Dublin, uttalade han namnet på gruppens ledare fel. När man uttalar Phil Lynotts namn, säger man inte y:et som ett y, namnet uttalas Lajnott.”

Han blev dock förlåten för sin miss tack vare helhetsintrycket i programmet.

”Annars var Lindström i högform, med både kul skämt och anekdoter kring resmålen och svaren.”