Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Christer Sjögrens stora oro: ”Hur ska det gå?”

23 okt, 2020, 13:00 
Christer Sjögren är sångare i dansbandet Vikingarna. I SVT-programmet Den svenska dansbandshistorien berättar han om dansbandsdöden som drabbade musikbranschen under slutet av 1970-talet.
Dansbandsdöden slog hårt mot musikbranschen på 70-talet. För Vikingarna-legendaren Christer Sjögren var det riktigt jobbigt. ”Jag tänkte: hur ska det här gå?”, säger han i SVT-programmet Den svenska dansbandshistorien.
Annons
Så långa och korta är svenska kändisarna!Brand logo
Så långa och korta är svenska kändisarna!

Vikingarna är ett av Sveriges största och mest framgångsrika dansband. Oförglömliga hits som Leende guldbruna ögon, Djingis Khan och Till mitt eget Blue Hawaii har en självklar plats i den svenska musikhistorien. Sedan 1978 har Christer Sjögren varit bandets sångare och i SVT-programmet Den svenska dansbandshistorien medverkar han och berättar om de år som gått!

Under 1970-talet var Vikingarna, tillsammans med många andra dansband, det man lyssnade på. Men under den andra halvan av 70-talet kom allt att bli annorlunda. Antalet dansband tokökade och Christer Sjögren berättar att han själv fick sitta och göra bokningar inför kommande spelningar.

– Så småningom blev det överexploaterat med band helt enkelt. Kanske är det därför som kvaliteten på banden var så varierande, så det var lite töntstämpel på dansband ett tag, säger han i SVT-programmet.

Sångaren i Vikingarna, Christer Sjögren, medverkar i Den svenska dansbandshistorien i SVT.
Sångaren i Vikingarna, Christer Sjögren, medverkar i Den svenska dansbandshistorien i SVT.

Christer Sjögren orolig för familjen

När sedan diskon fick sitt stora genombrott gjorde det Christer Sjögren riktigt orolig – främst för sin familj.

Annons

– 1977 blir det ännu värre. Jag var 27 år och hade familj och hus och ingen utbildning att falla tillbaka på. Så jag tänkte: ”hur ska det här gå?”, säger han.

Diskon kom att slå hårt mot dansbanden och begreppet ”dansbandsdöden” känner var och varannan svensk till. Mängder av dansband tvingades lägga av. Det gick inte att leva på längre.

Vikingarna 1997. Från vänster: Tony Eriksson, saxofon, Erik Lihm, klaviatur, Christer Sjögren, sångare, Kenth Andersson, bas, Lasse Westmann, gitarr och Anders Erixon, trummor.
Vikingarna 1997. Från vänster: Tony Eriksson, saxofon, Erik Lihm, klaviatur, Christer Sjögren, sångare, Kenth Andersson, bas, Lasse Westmann, gitarr och Anders Erixon, trummor.

”Då måste du ta något annat”

– 1977 kan jag komma ihåg att på en lördag hade vi 2 500 kronor att dela på och det var ett hyfsat gage. Men sen, när det blev sämre tider, bjöd arrangörerna 2 700 kronor för tre spelningar. ”Nej, ska vi ta det här?” Men vi hade inga jobb direkt, så ”jo vi tar det”, fick man göra då. Fortsätter det där… då går det inte att leva på. Då måste du ta ett civilt yrke, då måste du ta något annat, säger Christer Sjögren.

Den svenska dansbandshistorien visas nu på SVT Play.

Foto: TT, SVT.

Annons