Christina Schollin om 80-årsfesten och kärleken: "En ynnest att få leva ihop så länge"

NU GRATIS

Vid 80 år är skådespelerskan Christina Schollin hetare än någonsin! Inte bara när det gäller karriären – även till det yttre, för hon är nästan oförskämt snygg efter att ha gått på diet och tränat med PT. Vi träffade den nyblivna jubilaren och maken Hans i deras skärgårdsparadis Björkhaga.

Christina Schollin är en av våra mest folkkära skådespelerskor, att hon precis firat sin 80-års dag är verkligen inte lätt att förstå när hon tar emot oss i sitt och maken Hans kära hem Björkhagen ute på Värmdö. Christina strålar minst sagt och ser ut att må väldigt, väldigt bra.

– Det gör jag verkligen! Jag är så lycklig med min familj, att få samla alla och vara tillsammans är det bästa jag vet. Och så har jag jobbat strikt med min 5:2-diet för att gå ner några extra kilon som jag inte trivdes med. Inte för att jag var överviktig, men att ta hand om min hälsa har alltid varit viktigt för mig, och nu när jag tyvärr har fått lite problem med hjärtat kände jag att nej, nu vill jag göra vad jag kan för att må så bra som möjligt. Jag vill ha en sund själ i en sund kropp.

Lycklig på bryggan till sitt älskade hem på Lagnö. Här hänger hela familjen tillsammans varje sommar.

Christina och Hans hem är ett riktigt skärgårdsparadis. På ena sidan ligger bryggan med liten strand, båt och lillstugan – där sonen Linus checkar in sommartid – och vid huset används poolen flitigt, inte bara av barnbarnen, Christina och Hans simmar varje morgon.

– Det är så skönt och bra för kroppen. Jag har alltid gympat och tänkt på vad jag stoppar i mig. Både här och i Spanien rör vi mycket på oss. Här har jag också en personlig tränare, en granne till oss, som kommer hem hit till mig två gånger i veckan och så tränar vi balans och styrka.

Vår reporter Maria Roswall hälsade på Wahlgren i deras hem på Björkhaga.

Vår reporter Maria Roswall hälsade på Wahlgren i deras hem på Björkhaga.

Jag har köpt med mig fikabröd men Christina avböjer, för tillfället är det strikt lchf-kost som gäller och hon lagar mat efter kocken Ulrika Davidssons bok. Hans däremot förser sig mer än gärna av bullarna, men understryker att hustruns hälsosamma kost även spiller över på honom.

– Du ser ju hur smala och snygga vi har blivit, säger Hans och skrattar!

Det är mycket skratt och kärlek mellan makarna, som gifte sig i december 1962. 55 år som gifta, men även om kärleken alltid funnits där har äktenskapet inte varit förskonat från kriser.

– Det är en ynnest att få leva så länge ihop, även om vi stundtals haft det krisartat och jobbigt, men vi har tagit oss igenom det tillsammans, säger Christina.

Christina har gått på 5:2-dieten den senaste tiden. – Du ser väl så smala och snygga vi har blivit, säger Hans och skrattar.

Christina har gått på 5:2-dieten den senaste tiden.
– Du ser väl så smala och snygga vi har blivit, säger Hans och skrattar.

Vi pratar om konsten att leva ihop länge, att makarna bestämde sig för varandra från första stund och hur de har lyckats hålla liv i kärleken.

– Vi träffades när vi var 19 år och där och då bestämde vi oss för varandra, och jag skulle nog säga att vi båda har trott på varandra sedan dag ett.

Har man känt den starka kärlek som vi gjorde när vi träffades kan man ta sig tillbaka dit, till känslan som vi hade då, vilket ger ny energi till kärleken när det kärvar. Men vi är väldigt olika som personer och vi jobbar mycket med att försöka anpassa oss efter varandras olikheter. Stundtals har vi utvecklats åt olika håll och då har det varit tufft, men då får man jobba än mer på att respektera varandra och ge varandra luft.

Klanen Wahlgren under 1970-talet. Pappa Hans, Peter, Niclas, Pernilla med minstingen Linus i famnen<br /> och så mamma Christina.

Klanen Wahlgren under 1970-talet. Pappa Hans, Peter, Niclas, Pernilla med minstingen Linus i famnen
och så mamma Christina.

Familjen är det centrala i makarnas livsåskådning och Björkhaga är navet där alla samlas titt som tätt. Fyra barn, nio barnbarn och även svärdöttrar och ex-svärdöttrar som alla tycker om att umgås.

– Familjen har alltid varit det viktigaste för både mig och Hans. Som skådespelare är jobbet en livsstil och ibland är man borta i perioder för en filminspelning, men vi har varit bra på att dela upp både jobb och barn mellan oss vilket jag tror är oerhört viktigt.

Det stora röda huset har byggts ut i och med att flera barn kom till och i dag finns det gott om rum till hela familjen.

– Här hänger vi hela somrarna! Barnen tar med sig vänner ut, så ofta är det verkligen fullt hus här, säger Christina och ler lyckligt. Det går inte att ta miste på hur härligt hon tycker det är att ha en stor, bullrig familj.

Med barnbarnet Bianca och dottern Pernilla i tv-serien Wahlgrens Värld som gör stor succé.

Med barnbarnet Bianca och dottern Pernilla i tv-serien Wahlgrens Värld som gör stor succé.

Christina har alltid haft många fans och vant sig vid ett liv som offentlig person, att folk kommer fram och vill få en autograf eller ta en bild. Med tv-programmet Wahlgrens värld har det dock dykt upp en helt ny fanclub, av det yngre slaget, och Christina kan numera också titulera sig influencer, något hon skrattar hjärtligt åt, men även är stolt över.

– Jag fick gå in och googla vad influencer betyder och så ber jag Bianca och Pernilla om hjälp med mina sociala kanaler. Det är fantastiskt roligt att Wahlgrens värld blivit så populärt och nu kommer det fram unga tittare till mig hela tiden. Jag tänker att om jag har möjlighet att påverka den yngre generationen, att peppa dem att se saker positivt som jag gör, ja då vill jag göra det. Jag älskar att dela med mig och hjälpa andra att se hur de kan förverkliga sina drömmar, som jag gör bland annat med mitt Nu Skin Enterprices – där jag är oberoende distributör och entreprenör. Jag jobbar med Online Network Marketing – man följer väl med sin tid!

Det har precis varit stort födelsedagskalas här på Björkhaga med nästan 150 personer, familj blandat med vänner, som firade Christina och vi pratar om hur det känns att vara 80 år.

– Jag tänker inte på siffran, om du inte bryr dig om siffran bryr den sig inte om dig. Jag öppnar nya dörrar när jag känner att det är rätt, och jag behöver vara aktiv och göra saker som jag är intresserad av för att må bra. Visst spelar hälsan in, jag har drabbats av cancer tidigare (hon fick diagnosen analcancer år 2011) och nu är det mitt hjärta som spökar. Men att försöka må så bra som möjligt och ta hand om kroppen är viktigt för mig och hittills mår jag hur bra som helst.

Läs mer: Se bilderna från Christina Schollins underbara 80-årsfest!

Hela familjen var på plats för Christinas stora firande.

Hela familjen var på plats för Christinas stora firande.

Christina är positivismen själv och man kan riktigt se hur hon njuter av livet. Att ta kontroll över sitt liv, att våga säga nej och att inte låta stress ta över är hennes viktigaste råd.

– Jag vet att stress är farligt och det försöker jag lära Pernilla och Bianca, att de måste ta det lugnt och hitta verktyg för att motarbeta stressen. Jag har lärt mig att när jag har för många tankar som stressar, då sätter jag mig ner och mediterar. Sedan har jag alltid varit bra på att säga nej, det har jag gjort i hela mitt liv. Jag litar på min intuition, på min inre röst och på min skyddsängel. Jag lyssnar inåt och det har lett mig rätt hela mitt liv.

Med utsikt över vattnet och givetvis med några av sina änglar i fönstret.

Med utsikt över vattnet och givetvis med några av sina änglar i fönstret.

Läs mer: Se bilderna från Christina Schollins underbara 80-årsfest!

Foto: Karin Törnblom/IBL