Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Claes Malmbergs lycka med nya kärleken: "Oerhört förälskad!"

27 jan, 2024, 15:30 
Louise Wibergh Lenti

I en intervju med Svensk Dam berättar Claes Malmberg om kärleken, den nya farsen och tankarna om att åldras.

Annons
Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!Brand logo
Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

Claes Malmberg har underhållit svenska folket i över 30 år med sina härliga rollfigurer. Vi har sett honom som den bråkige Ronny Jönsson, den snälla pappan till Lotta på Bråkmakargatan och den förtrollande Olivia i Trettondagsafton. För att nämna några.

Nu är han aktuell som korvfabrikör och återvänder till sommarscenen i Falkenberg.

– Jag har ju spelat väldigt mycket sommarteater förut och tycker att det är väldigt roligt. Jag var här för 18 år sedan och spelade och trivdes väldigt bra. Jag blev väldigt smickrad över att de frågade igen, det är ingen självklarhet i vårt yrke, säger Claes Malmberg.

Korvfabrikören Vallarna Falkenberg 2024
Claes spelar huvudrollen i farsen "Korvfabrikören" som har premiär den 30 juni på Vallarna i Falkenberg.

Tillsammans på scenen med Clas finns fars-legendarer så som Mikael Risebeck och Jojje Jönsson. Bakom scenen hittar vi dessutom den kära kollegan och vännen Annika Andersson som nu tar positionen som regiassistent.

Annons

– Jag blev först besviken när jag såg att hon inte skulle vara med. När jag sen fick reda på att hon skulle vara med i regi-teamet blev jag jätteglad. Det känns jättekul verkligen, säger Claes som är riktigt taggad att få sätta igång och jobba med gänget.

Annika Andersson, Claes Malmberg, Korvfabrikören
Annika Andersson och Claes Malmberg ska skapa en skrattretande korvfest tillsammans i Falkenberg.

"Framtiden blir kortare och kortare"

Du fyller 63 år i april, hur går tankarna kring det?

– Jag tänker inte överhuvudtaget på det, faktiskt om man ska vara helt ärlig, skrattar Claes.

Kort därpå fylls hans svar med eftertanke.

– Förhoppningsvis har jag lång tid kvar men framtiden blir ju kortare och kortare. Det klart att det kan fylla en med viss vemod i vissa situationer där man känner liksom att "här skulle jag vilja ha mer tid på mig" eller kunna göra saker som jag kanske inte kan göra nu på grund av åldern. Men annars har jag inga som helst bekymmer med att bli äldre.

Annons

Du har valt ett yrke där det inte finns någon tydlig gräns för att gå i pension, har du själv en gräns?

– Nej... funderar Claes. Just när jag tänker på det så har jag inte ens- alltså jag jobbar ju lika mycket nu som jag någonsin har gjort, konstaterar han.

Det stämmer. I år kommer långfilmen "Kärlek Fårever" på Netflix där Claes medverkar. Han kommer även turnera med sin egna föreställning "I huvudet på Claes Malmberg" och har flera olika tv-projekt som än så länge är hemliga. Det kommer vara mycket att stå i under 2024.

Under vårt samtal funderar han på hur det kommer kännas den dagen han väljer att tagga ner och plocka ut sin pension.

– Då är det första gången på kanske 50 år som jag får en lön. Alltså i och med att man har egna bolag, man fakturerar, man sköter sig själv även när man spelar teater och sådär. Så då får jag plötsligt en lön som kommer hemskickat till mig på något sätt... Bara det ska ju bli en väldigt intressant upplevelse, att veta att det kommer pengar varje månad, skrockar Claes och erkänner att han inte har den blekaste vad han kommer att få i pension.

Ronny Jönsson och Kurt Olsson
Tiden går fort när man har roligt! Bild från starten av karriären med vännen Lasse Brandeby som karaktärerna Ronny Jönsson och Kurt Olsson.

Sjukdomen och att bjuda på sig själv

Än så länge fortsätter flitens lampa lysa för Claes och han vill ge tillbaka till de som gett så mycket till honom.

Annons

– Publiken, jag är dem evigt tacksam för att jag har fått hålla på så här länge. Det är deras förtjänst enbart. Man känner att man inte ska slarva bort det. Man måste ta dem på allvar och man måste anstränga sig till sitt yttersta för att de ska få en så bra föreställning som de kan.

Utöver att sprida glädje har Claes även känt ett behov av att dela andra sidor hos sig själv genom åren. Under 2020 drabbades han av prostatacancer och behandlingen gav honom impotens. Senare valde han att öppet dela med sig av sina erfarenheter i hopp att minska tabun i ämnet.

Känns det inte sårbart och läskigt att prata om så privata saker?

– Nej jag tycker inte att det är läskigt. Det är viktigt för oss att vi pratar om de här sakerna. Det läker inte själva sjukdomen. Men det läker sorger. Det läker massa saker runt. Och det blir inte så stigmatiserat. Kan jag dra ett strå till stacken, kostar det mig absolut ingenting, säger Claes.

...och till sist, kärleken!

Något som Claes däremot inte varit lika öppen med på senaste är hans kärleksliv. I augusti förra året fick vi veta att han träffat en ny partner, ett år efter att relationen tagit slut med den 20 år yngre Janiana Mafra Panchero Silva. Vem den nya mystiska kvinnan är ville han inte avslöja.

Du har tidigare nämnt att du är usel på att vara singel och att du hade en hemlig kärlek, hur går det?

– Det går fantastiskt bra! Jag är oerhört förälskad och kär och har träffat en person som är enastående bra. Hon är fantastisk på alla sätt och vis. Jag är väldigt lycklig när det kommer till det, säger Claes med en glädje som hörs hela vägen till Stockholm.

– Jag måste säga att det är underbart att bli förälskad. Jag rekommenderar varmt, skrattar Claes.

Foto: Bo Håkansson

Annons