Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Clara Klingenströms mörka tid – utsattes för misshandel i destruktiva relationen

17 feb, 2024, 01:00 
Lars Johansson
Henrik Montgomery/TT
Brytningen med sin missbrukande pappa, det destruktiva förhållandet som ledde till att hon försökte ta sitt liv.
Clara Klingenströms tillvaro har periodvis varit mer än tuff – nu ska artisten försöka vinna Melodifestivalen.
– Jag var rädd och förvirrad och undrade vad som skulle hända, har sångerskan berättat för Aftonbladet.
Annons
Clara Klingenströms avslöjande om Gunilla Persson: ”Det går inte”Brand logo
Clara Klingenströms avslöjande om Gunilla Persson: ”Det går inte”

De senaste åren har varit rena framgångssagan för Clara Klingenström, 28.

2021 gick hon via Andra chansen till final i Melodifestivalen. Väl i Friends arena knep hon en meriterande femteplats med sin "Behöver inte dig idag".

Det följde den gotlandsbördiga sångerskan upp med att klättra upp överst på prispallen på Svensktoppen, kamma hem en rockbjörn och ifjol satt hon även med i den svenska juryn vid Eurovision song contest.

När Melodifestivalen den här veckan landar i Växjö är det meningen att Clara Klingenström ska återupprepa succén från för tre år sedan. Ja, kanske ta hem hela tävlingen. Låtskrivarkollegorna till "Aldrig mer" heter precis som förra gången det begav sig rutinerade Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

Annons

– Det ska bli så roligt. Den här låten tar vid, handlar om allt det som hänt efter "Behöver inte dig idag", har Clara Klingenström berättat för P4 Gotland.

För nu säger sig sångerskan befinna sig på en bra plats i livet.

Så har det verkligen inte alltid varit.

Oscar Zia och Clara Klingenström uppträder under insamlingsgalan "Tillsammans för världens barn". Nu ligger de värsta svårigheterna bakom henne.Fredrik Sandberg/TT

Clara bröt med sin pappa

När Clara Klingenström bara var 14 år gammal bröt hon med sin pappa. Orsaken var hans eskalerande alkoholmissbruk. Uppväxten blev turbulent och fadern svek gång på gång henne och syskonen. Den en gång så dyrkade förebilden slog successivt relationen med sina barn i spillror.

– Jag var så arg, så jag använde min ilska i det. Men med tiden så kom ju en långvarig sorg som gjorde att jag hamnade i en depression, har artisten sagt i "Nyhetsmorgon".

Annons

Brytningen var total. Under nio år hade Clara Klingenström och pappan ingen kontakt alls.

En dag ringde telefonen. Samtalet kom från en intensivvårdsavdelning där fadern var inlagd.

Trots det som varit åkte sångerskan dit.

– De kunde inte säga om han skulle dö eller inte men det förstod man när man tog på sig den här corona-utrustningen, och sen sa de att ”ni kan ta av den när ni kommer in till honom”, då förstod man att han skulle dö, berättade Clara Klingenström vidare i "Nyhetsmorgon".

– Jag fick gå in till honom själv och det första han sa var ”Clara, jag älskar dig”, och vi pratade och grät och jag fick säga att jag varit arg på honom, och vi försonades verkligen. Det var jättebetydelsefullt för mig.

Pappan hade haft koll på sin dotter och skrutit om henne på jobbet när framgångarna började komma. Sista mötet blev fint. På årsdagen av faderns bortgång släppte Clara Klingenström låten "Liv", tillägnad honom.

Annons

– Han fick mig och mina syskon tillbaka. Han fick en fin sista tid i livet, tror jag. Och jag kände mig väldigt älskad i den stunden, sa hon känslosamt i "Nyhetsmorgon".

Clara Klingenström belönades med en rockbjörn efter sina framgångar i Melodifestivalen 2021.Karin Törnblom/TT

Clara misshandlades: "Ännu inte läkt ihop helt”

Clara Klingenström levde tidigare i en mycket destruktiv relation, misshandlades både psykiskt och fysiskt.

– Ja, jag har ännu inte läkt ihop helt och hållet och går i traumaterapi och vissa grejer är fortfarande jobbiga att tänka på. Jag fick också fysiska skador som jag fortfarande har lite problem med, berättade hon för Aftonbladet i samband med sin medverkan i Melodifestivalen 2021.

Det gick så långt att Clara Klingenström inte ville leva längre. Självmordskänslorna tog överhanden.

Annons

– De var väldigt starka och jag försökte ta livet av mig. Jag tog en överdos av tabletter och hamnade på sjukhus. Då kände jag inget hopp alls och allt var väldigt mörkt. Ungefär två månader innan slutade jag dricka alkohol och blev lite mer klar i huvudet och jag började fundera på hur jag kunde hjälpa mig själv. Jag sökte mig till en mottagning för våld i nära relationer och träffade en kvinna som hjälpte mig jättemycket, sa hon vidare till Aftonbladet.

När Clara Klingenströms mamma fick se bilder på sin dotter från sjukhuset agerade hon omedelbart. Dottern hämtades helt enkelt hem till ön. Där fanns familjen och vännerna.

– Jag har min bästa kompis på Gotland och min familj som har fått in i mitt huvud att det inte är mitt fel. De har verkligen funnits där för mig och varit jättesnälla och gett mig så mycket kärlek. Någon dag efter att jag hade blivit misshandlad åkte min syster och hämtade mig och satte mig på båten till Gotland. Hon sa att jag inte hade något val och att jag måste bort från Stockholm.

För som Clara Klingenströms bidrag heter – "Aldrig mer".

Annons